Гастрономічні подорожі. Франція, Прованс+Марсель

Французька гастрономія у всьому світі вважається взірцем кращих кулінарних традицій. При цьому кожний її регіон – унікальний та відрізняється своєю неповторною кухнею. Хоча є і традиційні для всієї Франції речі – це хліб та вино 🙂 з них ми й розпочнемо нашу гастрономічну подорож!

Багети, круасани та фугас
У якому регіоні Франції ви б не відпочивали, всюди продається приголомшливо смачна випічка. Особливу увагу слід приділити класиці – багетам та круасанам.
У Франції багети пишні з хрусткою скоринкою, причому у багатьох магазинах ви можете обрати, якого кольору скоринку ви хочете – більш або менш засмажену. Ну і в зв‘язку з модними тенденціями, з‘являються й багети з цільнозернового борошна.
Круасани – це окрема тема для розмови. У складі тіста багато вершкового масла, вони жирні та буквально тануть у роті. У французьких круасанах не буває начинки, але якщо ви хочете, то можете розрізати його й намазати шоколадом або джемом.
Окремо слід розповісти про хліб фугас, який ви знайдете тільки в Провансі. Ідея цього хліба запозичена в італійській Лігурії. Фокачча, про яку я писала у попередній частині гастрономічних подорожей, надихнула і французів, і вони придумали свою варіацію під назвою фугас. Додають в цей хліб нарізані оливки, роблять надрізи на коржику і продають.

Вино
Виноградників у Франції величезна кількість. Якщо їхати на автомобілі, навіть виникає відчуття, що нічого крім винограду тут не вирощують 🙂 при цьому кожний регіон Франції славиться своїм вином. В Провансі це – розе! У цього вина ніжний квітковий аромат, воно легке та питке. Дуже добре поєднується з тапенадами, про які далі піде мова.

Тапенад
Класична прованська закуска. Основа – місцеві оливки, дрібно нарубані, з додаванням анчоусів та каперсів. Але з часом французи почали додавати в тапенади і томати, і перці, тому знайти різновидність на свій смак дуже легко. Хочете приготувати тапенад самостійно? Рецепт моєї улюбленої варіації на тему тапенадів ви знайдете ТУТ.
До речі, якщо вже ми говоримо про оливки, зверніть увагу на французьку оливкову олію. У нас такої не знайти, а французи дуже гордяться якістю прованської олії. І недарма!

Прованські трави та лаванда
Звичайно, Прованс відомий сумішшю прованських трав і лавандовими полями. З лаванди виробляють не тільки мило та косметичні препарати, але й додають лаванду в сири та ковбаси. Оригінально, але не більше – їсти таке кожен день особисто я не готова.
Ну а набір прованських трав можна купити в якості подарунку. У суміш входять розмарин, чебрець, майоран, орегано, базилік – загалом, ті трави, які розповсюджені у середземноморській кулінарії.

Буйабес
Буйабес або суп марсельских рибалок – найбільш відомий суп Марселя, а може і всієї Франції. Він, як магніт, притягує гастрономічних туристів з усього світу. Ось тільки їх чекає розчарування – спробувати справжній буйабес навряд чи вийде, адже зараз це страва високої кухні, яку треба замовляти наперед. Більше про буйабес дивіться у моєму відео (останні 2 хвилини), а тут ви знайдете детальний рецепт буйабеса, яким зі мною поділилась хазяйка будинку, який ми арендували.

Франція – чарівна та дуже смачна країна, в якій кожний регіон унікальний по-своєму!

Залишити відповідь

*

×
Товар додано в кошик

У кошику немає товарів.