МІКРОГРІН: секрети домашнього вирощування

Кожен раз, коли я показую мігрогрін у своєму Інстаграм, мені пишуть з питаннями, навіщо він потрібен та як виростити його вдома.

Відповідаю 🙂
Адже з осіні та до ранньої весни наступає сезон вживання мікрогріну. Сезонний корисний салат не зростає в цей період, в продажі хіба що салат, вирощений із застосуванням продуктів хімічного виробництва, так що користі з нього, на жаль, мінімум. Більше про це читайте на сайті Европейської організації харчової безпеки. А ось мікрогрін вирощувати безпечно, зараз розберемося, чему саме так.
Так ось, МІКРОГРІН та його плюси:

  • висока концентрація вітамінів, мікроелементів, біоактивних речовин
  • природний антиоксидант
  • можливість їсти бобові, якщо споживаєте мікрогрін гороху, машу, нуту тощо
  • продається зараз в кожному магазині
  • можна вирощувати вдома⠀

Щоб виростити мікрогрін дома, треба визначитись з:
насінням
засобами для вирощування

Спочатку про насіння.
Тому що будь-яке насіння не підійде. Обирайте або спеціальне насіння для мікрогріну, або ж харчову продукцію.
З приводу насіння. практично все звичайне насіння обробляється перед продажем пестицидами, фунгіцидами та інсектицидами. Якщо таке насіння посадити в землю – все нормально. Проте мікрогрін з такого насіння є небезпечним. Звичайно, якщо ви самостійно збирали насіння, спокійно використовуйте його для мікрогріну!
З приводу харчової продукції. Я в першу чергу маю на увазі вирощування мікрогріну з гороху, машу, нуту. Купуєте на вагу обов’язково цілі горошини та вирощуєте. Це в декілька разів дешевше, ніж купувати насіння для мікрогріну.

Тому я купую бобові у магазині, а решту насіння беру у великій упаковці на iHerb. Це дешевше, ніж купувати у нас. Плюс у складі багато різного насіння, а значить – і баланс смаку, і різних вітамінів.

В чому вирощувати.
Я пробовала всі способи: багатоярусний пророщувач, плаский пророщувач, спеціальну банку. Все зручно.
Проте для мене мінусом пророщувачів виявилось застосування спеціальних ковдрочок для пророщування. Без них також можна, але тоді більше уваги треба приділяти рівню вологості. Трохи більше – мікрогрін покривається пліснявою, трохи менше – насіння висихало. Я ж шукала найпростіший спосіб.
Ним виявилась банка для пророщування. До банки є інструкція, але я все спростила: заливаю насіння водою на 3-10 годин (залежить від насіння, бобові – довше), потім воду зливаю. А потім кожен день просто промиваю водою. На банці спеціальна сітка, банку не потрібно розкручувати, весь процес займає 10 секунд на день. Це ідеальний варіант, якщо немає часу або ж ви тільки починаєте вирощувати мікрогрін.


До банки я докупила підставку на Аліукспресі. Якість так союі, але аналогів я не знайшла.

Не забудьте зберегти посилання на цю статтю! Щорічно величезна кількість питань щодо мікрогріну, якщо захочете вирощувати наступного року, знайдете це посилання у себе 😀

Залишити відповідь

*