Моя ідеальна великодня паска

IMG_1939готНайочікуваніша великодня страва, випічка та десерт! Традиційно кожен – так-так, абсолютно кожен, повинен з’їсти шматочок пасочки, тому буду ділитися найціннішим.
Одразу напишу, що в основі цієї страви лежить старовинний рецепт паски від пана Похльобкіна. Кожен рік я змінюю щось: інгредієнти, бренди борошна, спеції або ж їх концентрацію у пошуках ідеалу. І мені здається, що ідеал – ось він, у рецепті. Мої пасочки дуже здобні, з яскравим смаком та запахом, насиченого жовтого кольору, нагадують італійську великодню випічку панеттоне. Я використовую продуктів з розріхунку на 1,5 кг борошна. Це дуже велика порція, вам вистачить приготстити навіть велику родину. За бажанням ви можете зменшити порцію на третину або на 2 третини.

Рецепт написано поетапно, при чому перший етап – ввечері перед приготуванням паски.

Шукаєте більш просту великодню випічку? Подивіться рецепт гречаних великодніх кексів.

Рецепт:
1,5 кг борошна
90 г обов’язково свіжих (не сухих) дріжджів
1,5 (375 мл) стакана молока
15 яєчних жовтків
5 яєчних білків
375 г цукру
300 г вершкового масла
150 г родзинок
40 г коньяку
50 г апельсинових цукатів
Цедра 3-х великих лимонів
1/2 ч.ложки тертого мускатного горіху
1/2 ч.ложки кардамону
1 ч.ложка шафрану
1 стручок ванілі
Дрібка солі

Для глазурі:
2 яєчних білка
Сік половини лимону
250 г цукрової пудри
Дрібка солі

  1. З вечора дістати з холодильника молоко, яйця та вершкове масло. Підготувати борошно та цукор.
  2. Молоко закип’ятити та покласти в нього розрізаний стручок ванілі, дати настоятися до ранку.
  3. З ранку відміряти та просіяти борошно.
  4. Приготувати опару: в 1 стакані молока, що кипить, заварити 75 г борошна, швидко розмішуючи дерев’яною ложкою до отримання еластичної маси.
  5. Одночасно дріжджі розвести у 0,5 стакана теплого молока (40 градусів) з дрібкою цукру, змішати зі 150 г борошна та залишити на 10 хвилин.
  6. Поєднати опару та дріжджову суміш (пункт 4+пукнт 5), накрити рушником, замотати у ковдру та поставити у тепле місце для підйому на 1 годину або більше.
  7. Родзинки замочити в окропі.
  8. Шафран замочити у коньяку.
  9. Приготувати яєчно-цукрову суміш: жовтки розтерти з дрібкою солі, додати цукор та білки, після чого збити масу міксером до посвітління кольору.
  10. Родзинки обсушити на паперовому рушнику.
  11. Половину яєчно-цукрової суміші (пункт 9) влити у дріжджову суміш (пункт 6), додати 525 г борошна, вимішати та дати підійти протягом 1,5 годин або більше – об’єм тіста має збільшитися у 2 рази.
  12. Потім долити другу половину яєчно-цукрової суміші 9пункт 9), додати 750 г борошна та замішувати тісто, поки воно не буде відставати від рук.
  13. Розтопити вершкове масло, потім дати йому охолонути майже до кімнатної температури.
  14. Натерти лимонну цедру, мускатний горіх, очистити та подрібнити у ступці кардамон.
  15. Процідити коньяк, щоб прибрати залишки шафрану.
  16. У готове тісто поступово влити невеликими порціями тепле рідке вершкове масло, вимішати, додати прянощі (цедру, шафран, мускатний горіх), коньяк та дати підійти тісто повторно – це займе біля 1,5 години (тісто має збільшитися у 1,5-2 рази).
  17. Після підйому осадити тісто до його первинного об’єму, додати до нього родзинки та цукати, попередньо обваляти сухофрукти у борошні.
  18. Тісто розділити по формах: кожну форму треба заповнити наполовину. З вказаної кількості інгредієнтів виходить 1 велика пасочка, 5 середніх та 4 маленьких.
  19. Паски поставити в холодну духову шафу та включити температурний режим у 50 градусів на 15 хвилин. Пасочки піднімуться, після чого треба збільшити температуру до 175 градусів. В залежності від розміру пасочок та духової шафи процес випікання займе від 20 хвилин і більше. Уважно слідкуйте за випіканням! Якщо верх почне підгорати, накрийте паски фольгою. Перевіряйте готовність за допомогою дерев’яної шпажки.
  20. Готові паски дістати з духової шафи. Дати їм охолонути.
  21. Приготувати глазур: збити білки з дрібкою солі та чайною ложкою лимонного соку до піну. Потім послідовно додавати цукрову пудру, продовжуючи збивати. І в кінці – залишки лимонного соку.
  22. Паски прикрасити глазур’ю та прикрасити. Смачного!

Залишити відповідь

*

×
Товар додано в кошик

У кошику немає товарів.