Різдвяна КУТЯ

IMG_4927готМені здається, що всі православні знають про таку чудову традицію, як приготування куті 6-го січня, за день до Різдва. На Святу вечерю прийнято на стіл подавати цю пісну, але тим не менш багату страву – з величезною кількістю маку, меду та волоських горіхів.

Я вважаю, що кутю треба обов’язково готувати саме на основі пшениці. Я зустрічала (та куштувала) кутю на рисі та навіть на перловці, але це все не те. Крім того, окрім родзинок в кутю можна додавати різні сухофрукти – курагу, чорнослив, сушену вишню. Це все на смак, ви завжди можете додати по 50 г цих продуктів. Але я вам розкажу базовий рецепт, який, сподіваюсь, вам сподобається 🙂

Так, і не забудьте приготувати УЗВАР – ось мій рецепт!

Рецепт (4-6 порцій):
1 стакан / 200 гр пшениці
1/2 стакана / 50 гр маку
1 стакан / 100 гр родзинок
2/3 стакана / 100 гр волоських горіхів
2 ст.ложки меду
1/3 стакана / 50 гр цукру
2/3 стакана теплої води
Велика дрібка солі

  1. Мак залити окропом та залишити на добу. За цей час мак розбухне до потрібного розміру. Якщо часу замало, треба залити мак окропом хоча б на годинку, а потім проварити його в тій самій воді 10 хвилин на невеликому вогні. готовий мак перекласти у друшляк, щоб зтікла зайва вода.
  2. Пшеницу промити під проточною водою, скласти в невеличку каструлю, залити 3-ма стаканами холодної води. Поставити на середній вогонь та накрити кришкою. Через 20 хвилин посолити пешницю, знову закрити кришкою та варити ще 20 хвилин. В кінці відцідити зайву рідину з пшениці через друшляк.
  3. Мак скласти у блендер, додати цукор та 1/2 стакану води та подрібнити. Дрібнити треба до стану, поки мак не перетреться та не почне виділяти макове молочко білого кольору. Звичайно ж для того, щоб перетерти мак краще використовувати спеціальну ступку – макогон. Але навряд чи вона у вас є. Якщо все ж таки є, перетріть мак з цукром без додавання води.
  4. Родзинки промити та залити окропом на 10 хвилин. Потім злити зайву рідину.
  5. Волоські горіхи порубити ножем. На сухій розігрітій сковороді підсушити горіхи.
  6. Мед змішати з тертиною стакану теплої води та розмішати.
  7. Змішати пшеницю, мак, родзинки та волоські горіхи, залити медовою водою та все перемішати. Одразу ж подавати до столу. Смачного та вітаю з Різдвом Христовим!

Про автора блога

Добрый день! Меня зовут Дарья, и я - ЭКСПЕРТ ПО БЫСТРОЙ И ВКУСНОЙ ЕДЕ, представитель Джейми Оливера в Украине, сертифицированный специалист по питанию (Vanderbilt University School of Nursing (USA), партнер Европейской Бизнес Ассоциации. А еще...

By dariya

Leave A Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

[mc4wp_form]

Підтримайте Гайд “Все про ПЛОВ” українською мовою!
Ми створили чудовий україномовний продукт, який допоможе вам завжди готувати плов виключно вдало.

У Гайд я включила:

ПІДТРИМУЙ УКРАЇНСЬКЕ!

Купуй зараз всього лише за 99 грн!