Шпинатний пиріг на закуску

Чудовий пиріг: його можна сміливо подавати на святковий стіл, але окреме задоволення – готувати його просто так! Адже процес приготування дуже простий, більш того, можна приготувати подвійну порцію тіста, а другу половину просто заморозити.
Я декілька разів експериментувала з тістом та наповненням цього пирога. Звертаю вашу увагу на можливі варіанти:

  • Для тіста можуть бути наступні пропоцрії цільнозернового пшеничного борошна та борошна вищого сорту: 30:70; 50:50 і 70:30. Звертаю вашу увагу, що пропорцію 70:30 можна використовувати тільки якщо у вас якісне та невологе борошно.
  • Мені більше всього сподобався варіант використання нейтрального сиру для пирогу, хоча експериментувала й з 3-ма видами сирів (моцарела, чеддер і грано падано). Моя сім’я полюбляє шпинат, а мінус використання витриманого сиру в тому, що смак шпинату стає слабкішим. Тому з рецепту я прибрала витриманий сир, хоча й не хочу стримувати ваших експериментів.
  • Ви можете вигадувати свої сирні поєднання. Наприклад, використати пармезан і моцарелу. Або російський сир і сулугуні. Або взяти просто один улюблений вид сиру.

Полюбляєте закусочні пироги? Схожий пиріг – з стручковою квасолею.

Рецепт (пиріг діаметром 26 або 28 см):
Для тіста:
400 г цільнозернового пшеничного борошна
150 г пшеничного борощна вищого сорту
150 г сметани будь-якої жирності
100 г холодного вершкового масла
1 яйце
1 ч.ложка соди
1 ч.ложка цукру
Велика дрібка солі

Для начинки:
500 г ріпчастої цибулі
2 ст.ложки оливкової олії
150-200 г шпинату
150 г сира чеддер
100 г моцарели
4 великих яйця
Сіль за смаком

  1. Всі інгредієнти для тіста скласти в блендер або в Термомікс й приготувати тісто, просто подрібнивши всі складові. Якщо тісто буде занадто липким, додайте трохи борошна та подрібніть тісто знову. Готове тісто розділити на 2 частини: ⅔ й ⅓. Покласти в холодильник на 2 години (можно на довше до 48 годин).
  2. Цибулю нарізати кубиками та тушкувати на олії на середньому вогні під закритою кришкою до прозорості. Перекласти в ємкість, додати подрібнений шпинат, потім – натертий на тертушці сир, яйця та сіль. Все ретельно перемішати.
  3. З більшої половини тіста розкатати коло, з якого зформувати дно та борти пирога. Додати начинку, розрівняти її. Розкатати другу половину тіста, накрити їм начинку, защіпнути краї, посередині зробити надріз хрестиком. Випікати в розігрітій до 185 градусів духовій шафі 40-45 хвилин. Пиріг можна подавати охолодженим, а можна й теплим. Смачного!

Про автора блога

Добрый день! Меня зовут Дарья, и я - ЭКСПЕРТ ПО БЫСТРОЙ И ВКУСНОЙ ЕДЕ, представитель Джейми Оливера в Украине, сертифицированный специалист по питанию (Vanderbilt University School of Nursing (USA), партнер Европейской Бизнес Ассоциации. А еще...

By dariya

Leave A Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

[mc4wp_form]