Ткемалі

Найвідоміший грузинський соус. І один із моїх найулюбленіших. Але спочатку невеличка історія моєї сімї.
У ткемалі мене закохала мама. А її  подруга Гуліко з Тбілісі. Все моє дитинство Гуліко передавала до Києва ткемалі літрами. Я кривилася (бо соус кислий), а мама не просто їла його з мясом — вона пила соус пляшками (Гуліко завжди передавала ткемалі у скляних пляшках). Ніколи після я не бачила нікого, хто б так любив ткемалі, як моя мама. Дехто навіть вважав, що в неї грузинське коріння 🙂 Проте це не так — для цього просто подивіться на моє фото.
З часом контакт з Гуліко був загублений (складні 90-ті), але смак ткемалі не забувся. Тому мама знайшла записи рецепта Гуліко та почала готувати його сама. Тут підросла я, зрозуміла смак цього соусу і стала активним учасником у його поїданні 🙂
Нині ж дедалі частіше ткемалі готую саме я. А тепер ще й ділюся рецептом із вами.
Хочу звернути вашу увагу, що для приготування цього соусу обовязково потрібна алича, а не слива. Алича може бути жовта або червона це не має значення (на фото одне ткемалі з жовтої, а інше — з червоної аличі). Ще алича відрізняється за рівнем кислоти. Тому в рецепті вказано різну кількість меду (до речі, можна використовувати замість меду цукор із розрахунку 1 ст.ложка меду = 100 г цукру).

Рецепт (вихід близько 2-2,4 л соусу):
5 кг жовтої або червоної аличі
2 головки часнику
150 г / 1 дуже великий пучок кінзи
3-4 шт. парасолькового кропу
1,5 ч.ложки сухого коріандру
1 дуже гострий китайський перець
2-4 ст.ложки з гіркою меду нейтрального смаку
1 ст.ложка солі

  1. Аличу скласти у велику каструлю. Додати крупно нарізаний кріп та нижню частину зелені кінзи. Варити на вогні вище середнього рівня під закритою кришкою 10 хвилин після закипання. Потім дати повністю охолонути.
  2. Перетерти аличу, щоб відділити кісточки та зелень. Краще перетирати не через сито, а через металевий друшляк із великими дірочками.
  3. Кінзу, часник та перець дрібнесенько нарізати або подрібнити в блендері. Я подрібнюю 8-10 секунд у Термоміксі. Змішати масу з аличею. Поставити каструлю на плиту на середній вогонь, довести до кипіння, помішуючи. Додати сіль, мед та подрібнений у ступці або кавомолці коріандр. Варити все разом 10-15 хвилин. Обовязково скуштуйте соус на сіль та цукор. Якщо він надто кислий, що аж зводить зуби (так буває), додайте більше меду. Розлити готовий соус в стерилізовані банки. Зберігати в темному місці. Смачного!

Ткемалі смакує до мяса та птиці. Наприклад, до мясного рулетушотландських яєць, буженини, свинячої гомілки або до битків, грильованих перепілок, домашніх сосисок та інших смачних страв.

Залишити відповідь

*

×
Товар додано в кошик

У кошику немає товарів.