Міфи про молоко: чому молоко не можна кип’ятити, та чи додають в нього “порошки”

Якщо ви п‘єте молоко, ця стаття для вас!

Молоко п‘ють біля 90% людей. З кавою, чаєм чи просто з кухля, зі смачним пирогом або медом, а влітку – з чорницею та малиною.
Але при цьому навкруги молока стільки міфів, що час вже розвінчати деякі з них. З’ясувала я це після цього посту у Facebook – деякі відповіді мене вразили і я вирішила розповісти все, що я знаю про молоко, після того, як відвідала один відомий молочний завод.

Міф 1. Найкорисніше – домашнє або фермерське молоко

Це правда, але не зовсім. Так, якщо мова йде про парне молоко – ще тепле, не більше години після дойки – то таке молоко дійсно найкорисніше. І якщо ви живете в селі і п‘єте саме таке молоко, то все чудово. Але якщо ви живете у місті і вам привозять домашнє молоко, то користі там, нажаль, дуже мало. Проте ризиків – багато. Поясню, що ж не так з цим молоком:

  • За останні 20 років якість молока дуже впала, далеко не всі господині перевіряють здоров‘я корови, а якщо і перевіряють, то далеко не завжди розповідають про це споживачу;
  • Кожна 5-а корова в Україні хвора на лейкоз;
  • Кишкова паличка присутня більш ніж в половині проб домашнього молока;
  • Молоко – дуже поживне середовище для бактерій, а значить найменше порушення умов зберігання, і кількість бактерій в молоці, які можуть призвести до отруєння, різко виросте. Що таке найменше порушення? Все просто, це, наприклад, декілька хвилин на сонці, необов‘язково влітку;
  • Від того, в якому місці пасуться корови, залежить якість молока. Далеко не завжди місце випасу знаходиться в екологічно чистому місці. Проконтролювати це дуже важко. Ви бачили уздовж доріг корів, що пасуться?

Ви скажете – все рівно буду купляти домашнє і прокип‘ячу його. Нібито все правильно, але….

Міф 2. Достатньо прокип‘ятити молоко, і всі бактерії загинуть.

Так, загинуть. А разом з ними загинуть вітаміни А, D і В1 а також наш улюблений кальцій. Та ще й цінний білок казеїн зруйнується. Згадайте, коли ви кип‘ятите молоко, на дні залишаються білі сліди, які важко відмити. Ось це і є казеїн та кальцій. А значить в самому кип‘яченому молоці його вже немає. І користі теж немає.

Міф 3. Молоко швидко скисло – значить добре молоко.

Нагадую, в половині проб молока є кишкова паличка. Молоко скисає дуже швидко, коли присутня саме кишкова паличка 🙂 і взагалі, чим більше бактерій (в тому числі небезпечних), тим швидше молоко скисне. Швидке скисання – не показник якісного молока.

Міф 4. Молоко довгого зберігання не містить користі і взагалі зроблено з порошку.

Молоко довгого зберігання, або ультрапастеризоване молоко, або UHT-молоко, або молоко в упаковці Тетра Пак – найсучасніша і при цьому щадна технологія виробництва молока. І найдорожча за рахунок обладнання. Але давайте по етапам:

  1. Збір молока. Для ультрапастеризації вибирають найякісніше молоко, вищого ґатунку або екстра гатунку, – тільки від здорових корів в сертифікованих фермерських господарствах. Чому найякісніше? Все просто, неякісне молоко в процесі ультрапастеризації згорнеться в трубах і зіпсує обладнання. А ви ж пам‘ятаєте, обладнання дороге. Відповідно, сухе молоко теж не можна використати при цій технології.
  2. Доставка молока. Якість молока треба ще зберегти. Тому молоко для ультрапастеризації перевозять в спеціальних бочках в холодильних машинах.
  3. Ультрапастеризація – дуже цікавий процес. Спочатку молоко швидко доводять до температури 135-140 градусів. А потім так саме швидко охолоджують до 4-5 градусів. Що цікаво – високі температури вбивають бактерії та їх спори. Але оскільки нагрів і охолодження відбуваються швидко, вітаміни, мікроелементи і казеїн не руйнуються.
  4. Упаковка молока. Одразу після ультрапастеризації молоко розливають по асептичним пакетам Тетра Пак. Тетра Пак – спеціальна упаковка, яка складається з 6 шарів, при цьому один із шарів – фольга, яка створює ефект холодильника. Тому закрита упаковка ультрапастеризованого молока не псується без холодильника. Але якщо упаковка відкрита, то тоді зберігаємо тільки в холодильнику.

Є ще пастеризоване молоко. При його виробництві руйнуються вітаміни і білок – не так сильно, як при кип‘ятінні, але все ж. Бактерії пастеризация вбиває, а ось їх спори – ні. До того ж технологія пастеризації недорога, тому багато заводів можуть її використати і виробляти неякісне, а іноді й небезпечне, молоко.

Міф 5. В ультрапастеризоване молоко додають консерванти, тому воно довго зберігається.

Давайте проведемо експеримент: візьміть ультрапастеризоване молоко і додайте кисломолочну закваску. Готуйте в йогуртниці або мультиварці відповідно інструкції. У вас вийде відмінний йогурт, який не виходив би, якщо б у молоці були консерванти. Такий експеримент – найочевидніший доказ, що консервантів в ультрапастеризованому молоці немає і бути не може!

Наостанок. Якщо у вас в сім‘ї є маленькі діти (до 3-х років), купляйте їм спеціальне дитяче молоко. Це ультрапастеризоване молоко, зібране від корів, які пасуться в екологічно чистих регіонах. В Україні дуже жорстко контролюють виробництво дитячого молока, недарма не так багато брендів у цій категорії, що представлені на ринку.

Залишити відповідь

*

×
Товар додано в кошик

У кошику немає товарів.