Немає часу пекти паски або чекати, поки вистоїться сирна паска? Або ж просто хочете урізноманітнити великодній стіл якоюсь оригінальною святковою випічкою?
У мене є для вас чудовий рецепт, на який мене надихнув мій шеф по Food Revolution Джеймі Олівер. Саме він розкрив для мене приголомшливе поєднання: гречане борошно та сухофрукти.
Я проекспериментувала з різними сухофруктами та навіть горіхами і вивела просто чудову пропорцію саме для цих кексів. І навіть не знаю, чи будуть у цьому році користуватися успіхом класичні паски, коли з ними поруч будуть стояти ці ароматні красунчики.
Рецепт (вихід – 8 шт):
100 г гречаного борошна
100 г пшеничного борошна вищого сорту
100 г цукру
200 г вершкового масла
4 яйця
100 г темних родзинок
100 г кураги
100 г сушеної журавлини
100 г волоських горіхів
1 лимон
1 яблуко
30 г цукрової пудри
½ ч.ложки кориці
½ ч.ложки мускатного горіха
½ ч.ложки солі
2 ч.ложки розпушувача
- Яйця злегка збити віничком з сіллю, цукром, корицею та мускатним горіхом.
- Всі сухофрукти помити та обсушити. Курагу та яблоку нарізати кубикоми, горіхи подрібнити ножем. Зняти лимонну цедру. Додати курагу, яблуко, родзинки, журавлину, горіхи та лимонну цедру до яєчної маси, перемішати.
- Вершкове масло розтопити. Додати до сухофруктів.
- Гречане та пшеничне борошно змішати з розпушувачем. Просіяти, додаючи одразу в миску с сухофруктами, яйцями та маслом. Ретельно перемішати – для цього я раджу використовувати силіконову лопатку.
- Готове тісто розкласти по формах для кексів або по маленьких формах для пасочок (увага: цей рецепт не призначений для приготування у великій формі, тільки у маленьких!). Випікати великодні міні-кекси потрібно у розігрітій до 180 градусів духовій шафі 35 хвилин. Потім перевірити на готовність дерев’яною шпажкою, якщо вони готові, дістати з духової шафи та дати повністю охолонути.
- Вичавити сік половини лимону. Додати цукрову пудру. Повинна вийти маса консистенції густої сметани. Прикрасьте кекси масою: можна намалювати хрест, а можна прикрасити всю шапочку. Смачного!