Мені здається, що всі православні знають про таку чудову традицію, як приготування куті 6-го січня, за день до Різдва. На Святу вечерю прийнято на стіл подавати цю пісну, але тим не менш багату страву – з величезною кількістю маку, меду та волоських горіхів.
Я вважаю, що кутю треба обов’язково готувати саме на основі пшениці. Я зустрічала (та куштувала) кутю на рисі та навіть на перловці, але це все не те. Крім того, окрім родзинок в кутю можна додавати різні сухофрукти – курагу, чорнослив, сушену вишню. Це все на смак, ви завжди можете додати по 50 г цих продуктів. Але я вам розкажу базовий рецепт, який, сподіваюсь, вам сподобається 🙂
Так, і не забудьте приготувати УЗВАР – ось мій рецепт!
Рецепт (4-6 порцій):
1 стакан / 200 гр пшениці
1/2 стакана / 50 гр маку
1 стакан / 100 гр родзинок
2/3 стакана / 100 гр волоських горіхів
2 ст.ложки меду
1/3 стакана / 50 гр цукру
2/3 стакана теплої води
Велика дрібка солі
- Мак залити окропом та залишити на добу. За цей час мак розбухне до потрібного розміру. Якщо часу замало, треба залити мак окропом хоча б на годинку, а потім проварити його в тій самій воді 10 хвилин на невеликому вогні. готовий мак перекласти у друшляк, щоб зтікла зайва вода.
- Пшеницу промити під проточною водою, скласти в невеличку каструлю, залити 3-ма стаканами холодної води. Поставити на середній вогонь та накрити кришкою. Через 20 хвилин посолити пешницю, знову закрити кришкою та варити ще 20 хвилин. В кінці відцідити зайву рідину з пшениці через друшляк.
- Мак скласти у блендер, додати цукор та 1/2 стакану води та подрібнити. Дрібнити треба до стану, поки мак не перетреться та не почне виділяти макове молочко білого кольору. Звичайно ж для того, щоб перетерти мак краще використовувати спеціальну ступку – макогон. Але навряд чи вона у вас є. Якщо все ж таки є, перетріть мак з цукром без додавання води.
- Родзинки промити та залити окропом на 10 хвилин. Потім злити зайву рідину.
- Волоські горіхи порубити ножем. На сухій розігрітій сковороді підсушити горіхи.
- Мед змішати з тертиною стакану теплої води та розмішати.
- Змішати пшеницю, мак, родзинки та волоські горіхи, залити медовою водою та все перемішати. Одразу ж подавати до столу. Смачного та вітаю з Різдвом Христовим!