Лігурія – настільки багатий в гастрономічному плані регіон, що мені довелося повернутися сюди, щоб продегустувати місцеві спеціалітети. Саме тому я написала для вас другу частину гастрономічних подорожей по цій місцині, яка більше присвячена локальним продуктам. Щоб скуштувати їх, вам доведеться приїхати в конкретне містечко Лігурії. Тому плануйте свою поїздку з врахування гастрономічних пригод 🙂
Камольї
Камольї – це невеличке місто Лігурії, куди треба приїхати тільки для того, щоб смачно поїсти. Тим паче саме тут ви зможете скуштувати 2 продукти, які не готують в інших місцях.
Почнемо з фокачча ді Рекко. Фокачча – хліб, класичний для усієї Лігурії. Він пухкий та масляний. А ось фокачча ді Рекко – це зовсім інший вид фокаччі. По-перше, вона тонкіша. По-друге, вона завжди з сиром кресченза (crescenza). А третя причина полягає в тому, що фокачча ді Рекко може бути приготована тільки у 4-х містечках: власне Рекко, Камольї, Сорі та Авеньйо. Італійці добилися того, що ця страва охороняється законом, а щоб випікати цю фокаччу потрібно не тільки знаходитись в цих містечках, але й мати певний сертифікат.
Камольєзе – ще одна класична для Камольї страва. Це – десерт, який зовнішньо схожий на наше тістечко “картопля”. Але за смаком це зовсім інша історія. Назовні камольєзе шоколадний ганаш, потім тісто, більш схоже на заварне, а потім – кремова начинка. Найпопулярніші камольєзе – ромові, так ось в начинку додають якусь нереальну кількість рому! Є ще начинки з амаретто (така сама концентрація алкоголю), з кавою (кави так само дуже багато) й фісташка (нарешті без спиртного). Десерт, чесно кажучи, не для всіх, особисто я другий раз не куплю. Але скуштувати варто
Санта-Маргарита-Лігуре
Ще одне лігурійське містечко. Мекка туристів (бо поруч Портофіно) і поціновувачів морепродуктів. Саме тут ви можете купити будь-які морепродукти, і тут навіть розташована рибна лавка, якій понад 100 років.
Але в гастрономічному плані Санта-Маргарита відома своєю червоною креветкою. Тільки тут ви зможете купити цей дорогий (не менше 40 євро, а іноді й 65 за кг), але дуже смачний продукт. Креветку Санта-Маргарита не готують, а виключно їдять в сирому вигляді. Бо за смаком вона солодка. Тому за можливості (і якщо будете подорожувати в сезон) обов’язково скуштуйте!
А першу частину гастрономічних подорожей читайте ТУТ. Ще більше про лігурійські спеціалітети дивіться у відео.