Це найуніверсальніший рецепт кексів! На його основі ви можете приготувати багато різних за смаком кексів, при цьому різних розмірів та форм. Це рецепт настільки простий, що приготує його навіть дитина. Тому не зволікайте й додавайте цей рецепт у скарбничку.
Сьогодні одразу 2 найпопулярніших варіанта кексів – шоколадні та кекси з родзинками. То ж обирайте той варіант, який більш до вподоби, та нумо готувати!
Рецепт лимонно-кокосових кексів ви знайдете ТУТ.
Рецепт тіста:
3 великих / 4 невеликих яйця
Стакан / 140-150 г цукру (можна менше)
2 стакани / 310-320 г борошна вищого гатунку АБО 1 стакан / 150 г борошна вищого гатунку та 1 стакан / 110 г цільнозернового борошна
1 стакан / 200 мл кефіру або сметани (можна навпіл кефіру та сметани)
100 г вершкового масла
1 ч.ложка соди
1 ст.ложка лимонного соку
Дрібка солі
Добавки на вибір
Для шоколадних кексів:
Плюс 2 ст.ложки з гіркою какао-порошку та мінус стільки ж борошна
Плюс цедра лимону або апельсину
Плюс чорний перець свіжого помелу
Для кексів з родзинками:
150-200 г родзинок
2-3 краплі ванільної есенції / пакетик ванильного цукру
- Збити вінчиком яйця з цукром та сіллю. Додати кефір/сметану та розтоплене вершкове масло. Вимішати. Додати соду, погасити лимонним соком.
- Якщо готуєте шоколадні кекси, відкладіть 2 ст.ложки борошна – воно вам не потрібне. В тісто додати лимонну цедру, чорний перець, какао та декілька столових ложок борошна. Вимішати, потім поступово додавати по 2-3 ложки борошна, поки воно не закінчиться. Розкласти у форми.
- Якщо готуєте кекси з родзинками, додаєте ваніль, а потім по 2-3 столові ложки все борошно, постійно перемішуючи. В кінці додати та домішати родзинки. Розкласти у форми.
- Випікати маленькі кекси 15 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовій шафі. Якщо випікаєте один великий кекс, вам знадобиться 45-50 хвилин. Смачного!