Пеленгас – одна з моїх улюблених риб, так вже склалося. Одна з улюблених за декількома причинами:
+ дуже легко купити свіжого, раніш незамороженого-розмороженого пеленгаса
+ у пеленгаса велика луска, її дуже просто чистити; я завжди прошу, щоб мені почистили рибу, але ідеально не чимтять ніколи; то ж решту луски я знімаю сама вдома навіть без ножа, а пальцями
+ у пеленгаса великі кісточки, що зручно
+ серед свіжої морської риби пеленгас – один з дешевих видів риби; все тому, що вирощується вона в Азовському морі, та й в прісних ставках її також вирощують
+ пеленгас – корисна риба, що містить жирні кислоти. То ж не треба витрачати багато грошей на корисні страви!
Особисто моя думка: пеленгаса можна готувати як завгодно, але тільки не смажити. Тут так само як з сомом. Цю рибу треба тушкувати або запікати, ідеально – з овочами. Цей рецепт дуже простий, ще й з нашими місцевими овочами – буряком та морквою. То ж купуйте пеленгаса та нумо готувати!
Рецепт:
Пеленгас без нутрощів вагою 1,5-1,7 кг (з головою) або стейки пеленгаса вагою1 кг
300 гр солодкого дрібного буряка
300 гр моркви
2 цибулини середнього розміру
2 ст.ложки рослинної олії
1 ч.ложка орегано
0,5 ч.ложки чорного перцю свіжого помелу
Сіль за смаком (біля 2 ч.ложек солі)
100 мл води
- Якщо ви купили цілого пеленгаса, відріжте голову та хвост – з них потім можна буде приготувати суп. Решту тушки пеленгаса розріжте на стейки товщиною 2-2,5 см. Змішати перець, орегано та сіль. Кожен стейк обмазати сумішшю з двох сторін.
- Для цього рецепту важлива нарізка, то ж треба найтонкішими пластинами нарізати очищені буряк, моркву та цибулю. При цьому цибулю можна нарізати тонкими напівкільцями.
- В жаростійку форму налити 1 ст.ложку рослинної олії й 100 мл води. Викласти шарами половину овочів: спочатку цибулю, потім моркву, буряк. Зверху покласти рибні стейки. Потім решту овочів у тій самій послідовності: цибуля, морква, буряк. Зверху налити олію, що залишилась, накрити кришкою (або фольгою у 2-3 шари), бажано під невеликий прес, але це необов’язково. Якщо ваша жаростійка форма меншого розміру, можна викладати рибу двома шарами, при цьому овочів має бути 3 шари. Поставити рибу у розігріту до 180 градусів духову шафу на 45-50 хвилин. Готову страву повністю охолодити і лиш потім подавати до столу. Смачного!