Вважаєте себе гурманом? Цей рецепт точно для вас!!!
Не пам’ятаю, в якій країні я вперше спробувала спаржу. Можливо, в Бельгії або у Франції. Але я назавжди запам’ятала цей смак і тепер залюбки готую спаржу вдома. Цей рецепт чомусь асоціюється у мене з Нідерландами. Там я теж замовляла спаржу в якомусь ресторані. Щільний сирний соус і хрусткі грінки в поєднанні з бланшированою спаржею — це просто чарівно!
Якщо вже я згадала про Нідерланди, то маю сказати — спаржа також смакує з голандським соусом, його рецепт ТУТ.
Рецепт:
500 г фіолетової або зеленої спаржі
5 скибок улюбленого хліба
30 г вершкового масла
30 г / 1 ст.ложка борошна
250 мл молока
100 г сиру Едам
½ ч.ложки мускатного горіха, краще свіжого помелу
½ лимона
Сіль на смак
- За допомоги ножа-економки очистити нижню частину спаржі від жорсткої шкірки.
- Скибки хліба розрізати навпіл і підсушити в розігрітій до 200 градусів духовій шафі 10-14 хвилин.
- Приготувати соус: у сотейнику розтопити вершкове масло, додати борошно і підсмажувати його на середньому вогні, помішуючи. Коли з’явиться легкий горіховий запах, додати тепле молоко і добре перемішати соус віничком, щоб не було грудочок. Додати мускатний горіх. Коли соус нагріється до бульбашок і загусне, додати дрібно нарізаний або натертий сир, перемішати до розплавлення сиру і зняти з вогню. Перевірити на сіль і досолити у разі потреби.
- У глибокій пательні нагріти підсолену воду разом із розрізаним на декілька частин лимоном. Коли вода закипить, додати спаржу і варити 2-3 хвилини залежно від товщини спаржі (я варила 2 хвилини).
- Готову спаржу викласти на тарілку до грінок, соус налити в соусник і подавати до столу. Смачного!