Який сир вибрати для паски??? А яку форму???
Саме на ці важливі питання я спочатку відповім, перш ніж давати рецепт.
Сир. У міру жирний, але не знежирений.
9% – в ідеалі. Але головне – це консистенція сиру! Не мокрий, не такий щоб розтікався. Але і не сухий. Тому що, якщо сухий, то крупинки сиру траплятимуться у пасці, а так не повинно бути. Якщо є можливість помацати сир, це було б непогано. Тому що сир повинен бути кремовим та гладким. Саме в цьому випадку ви зможете полегшити собі процес приготування паски, та не перетирати сир через сито, а всього лише ретельно розім‘яти його виделкою. Але одразу скажу, таке буває нечасто. І скоріше за все, потрібно буде перетирати. Або закрити очі на крупинки:)
Форма. Які вимоги до форми? По-перше, вона має бути невелика. Тому що чим менша паска, тим легше її готувати і менше часу потрібно буде тримати під гнітом.
По-друге, форма повинна бути жорстка! В ідеалі – дерев‘яна. Якщо немає такої можливості, можна скористатися пластиковим судочком, на дні якого потрібно зробити багато маленьких дірочок.
І на останок, ось як виглядає моя конструкція для приготування паски (гарної форми поки що немає): миска, на мисці сито з широким дном (у мене це вкладка в Термомікс для приготування на парі), потім сама форма для паски, у ній у подвійному шарі марлі сама паска. Потім зверху блюдце, і придавлюю паску гнітом. У мене це кам‘яна ступка.
До речі, не забувайте на Паску ще й дріжжові пасочки приготувати!!! Ось мій рецепт. І ще рецепт, який обожнюють діти, – шоколадні яйця 🙂
Рецепт:
500 г сиру
100 г вершкового масла
100 мл вершків 15% жирності
3 жовтки
50 г цукру
30 г апельсинових цукатів
50 г мигдалю
Дрібка солі
- Жовтки відокремити від білків. В сотейнику змішати жовтки з сіллю, додати цукор та вершки. Перемішати, поставити на вогонь та нагріти до теплого стану. Потім додати вершкове масло та нагрівати, постійно помішуючи до перших ознак кипіння. При цьому до кипіння не доводити!!! Зняти з вогню, охолодити.
- Сир перетерти через сито, або якщо сир кремовий, ретельно розім‘яти його виделкою.
- Дрібно нарізати апельсинові цукати, і так само дрібно порубати мигдаль.
- Змішати сир із вершково-яєчною масою, цукатами та мигдалем. Викласти у два шари марлі, потім у форму і під гніт у холодильник на 12-24 години. Потім викладіть на тарілку, прикрасьте та подавайте. Смачного!