Загалом, давайте чесно. Цей пиріг точно сподобається не всім, а тільки тим, хто любить вологу випічку. Тут ви не знайдете повітряності. Проте в цьому пирозі немає й інших продуктів – ні яєць (декілька людей мені писали про алергію на яєчний білок, тому я точно знаю, що попит на таку випічку є), ні цукру.
Цукор в останній час – той продукт, котрий я намагаюся мінімізувати в раціоні своєї сім‘ї. Я ніколи не додавала його багато, до того ж дуже не люблю приторно солодку випічку, сиропи, газовані напої та молочний шоколад. Навіть мед для мене – дуже солодкий. Але все рівно цукор ми продовжуємо вживати.
Саме тому я пообіцяла собі ще більше слідкувати за кількістю цукру в нашому раціоні. І при найменшій можливості шукати способи, як його замінити. З цієї причини і народився цей рецепт – вологого гарбузового пирога без яєць та цукру.
Попереджаю одразу, із вказаної кількості інгредієнтів порція виходить невелика. Якраз щоб спробувати та вирішити – подобається вам цей пиріг чи ні. Моя сім‘я розділилася: дітям пиріг сподобався, і навіть дуже, а дорослі залишилися спокійними 🙂
А ось гарбузові мафіни сподобалися всім, рецепт ТУТ. Правда там і цукор, і яйця.
Рецепт (із розрахунку на форму діаметром 18 см або форму 24 см із вкладкою посередині):
300 г запеченого гарбуза
150 г цільнозернового борошна
100 мл молока (можна використати будь-яке, включаючи рослинне)
70 мл оливкової олії
120 мл кленового сиропу (можна замінити на рідкий мед)
40 г чорного шоколаду
2 ч.ложки оцту
2 ч.ложки розпушувачу
½ ч.ложки кориці
½ ч.ложки мускатного горіху
½ ч.ложки солі
- Запечений гарбуз подрібнити в блендері до стану пюре.
- Змішати разом всі мокрі інгредієнти: гарбузове пюре, молоко, оливкову олію, кленовий сироп та оцет.
- Окремо змішати сухі інгредієнти: борошно, розпушувач, корицю, мускатний горіх та сіль.
- Шоколад подрібніть ножем.
- Змішати 2 суміші до утворення однорідної маси. У кінці додати шоколад і перемішати.
Форму для випічки збризнути оливковою олією та викладіть тісто. Випікати пиріг 30-40 хвилин у розігрітій до 190 градусів духововій шафі. Показник готовності пирога – поява тріщин посередині. Дати пирогу охолонути і дістаньте з форми. Смачного!