Святкова страва вийшла:) і, до речі, досить легка як в приготуванні, так і в споживанні: адже страва подається як м‘ясна, та насправді овочів в ній не менше!
Особисто я приготувала її за лічені хвилини ще й тому, що з літа у мене є багато заготовок. Став у нагоді зелений молодий горошок і моя улюблена суміш-рятівниця під назвою мексиканська. Ох, як багато обідів та вечерь врятовані цією сумішшю – кожний рік я нарощую кількість саме цієї заморозки. Недарма, ой недарма!
Але розуміючи, що не у всіх є така суміш, в рецепті я вкажу норму для кожного овоча окремо. Ви можете щось додати, щось забрати – все на ваш смак. Ви можете використати заморожені овочі, як я (і вкажу як підготувати овочі для заливного, але в сезон купуйте свіжі овочі, приварюйте та використовуйте!
І наостанок. Зверніть увагу на те, чим краще розрізати заливне. Це важливо, щоб зберегти форму і гарний розріз.
Рецепт (на фото – порція, але можна готувати й ½ порції):
1 кг яловичого язику
300 г замороженого горошку
200 г замороженої кукурудзи
100 г замороженої брокколі
100 г замороженої цвітної капусти
2 моркви невеликого розміру
1 велика цибулина
0,5 л курячого бульйону
25 г желатину
2 лаврових листа
5 шт духм‘яного горошку
Білий перець свіжого помелу за смаком
Сіль на смак
- Язик залити водою, довести до кипіння, воду злити, язик промити. Повторно залити язик чистою водою, додати очищену цибулю, лавровий лист та духм‘яний перець. В середині варки додати моркву і посолити. Продовжити варити язик до готовності на середньому вогні. Потім злити бульйон (моркву не викидайте), обдати язик холодною водою, охолодити, очистити від білих частин.
- Заморожені овочі залити окропом, накрити кришкою та залишити на 10 хвилин.
- Залити желатин курячим бульйоном та залишити на 10 хвилин.
- Язик та моркву нарізати дрібним кубиком.
- З овочів злити воду, при цьому 0,5 літра цієї води додати до желатину, а овочі – до язику.
Перемішати овочі та язик, розкласти суміш по формах: можна використати пласкі форми, а можна, як я, використати форму для кекса. - Желатин з усією рідиною поставити на вогонь. Перед початком кипіння зняти, посолити та додати перець. Розлити по формах.
- Форми з заливним поставити в холодильник до застигання. Для розрізання заливного використовуйте теплий гострий ніж (для цього достатньо потримати ніж під гарячою водою) або рельєфний ніж для нарізки хліба. Смачного!