Давайте дивуватися разом та подавати на стіл оригінальні сирні профітролі! Адже стандартні солодкі з заварним кремом хоча й смачні, але ж куди нам без експериментів?
Отже, важливі моменти. В рецепті тіста вказано, що яйця повинні бути великими. Саме великими, розміру XL. В багатьох рецептах ви можете зустріти кількість яєць у грамах. І в цьому є логіка.
Але, як показує моя практика, для нашого борошна та вершкового масла достатньо використовувати міру у 2 великі яйця.
До речі, якщо ви любите солодкі профітролі, можете використовувати заварний крем з цього рецепту й шоколадну глазур з цього.
Рецепт (1 деко профітролів):
Для тіста:
125 мл якісної води (я використовую тільки артезіанську воду «Краплинка»)
50 г вершкового масла жирності 82-83%
75 г просіяного пшеничного борошна вищого сорту
2 великих яйця
Дрібка солі
Для сирного крему:
50 г вершкового масла жирності 82-83%
50 г пшеничного борошна вищого сорту
300 мл молока
300 г твердого сиру (можна використати 2-3 сорти у різних пропорціях, залежить від ваших побажань, я використовувала навпіл грано падано та чедер)
Сіль за смаком
- Готуємо сирний крем. В сотейнику розтопити вершкове масло, підсмажити на ньому борошно до характерного горіхового запаху. В окремому сотейнику нагріти молоко та налити його тонкою цівкою до підсмаженого борошна, постійно помішуючи. Нагріти, додати подрібнений сир, варити крем на середньому вогні, доки він не загусне. Зняти з вогню, дати охолонути до кімнатної температури (можна приготувати заздалегідь та поставити в холодильник).
- Готуємо тісто. Нагріти воду, додати вершкове масло та сіль. Довести до кипіння, додати борошно та вимішати дерев’яною лопаткою. Тісто перекласти в миску, дати йому охолонути. Потім додати яйця по одному та вмішати їх в тісто. Тісто має вийти гладким, воно повинне тримати форму.
- За допомогою кулінарного мішку або двох чайних ложок відсадити на змазане маслом деко профітролі маленького розміру (на один укус, розміром з волоський горіх). Випікати у розігрітій до 185 градусів духовій шафі 25 хвилин. Гарячі профітролі обов’язково перекласти на решітку, поки вони повністю не охолонуть.
- Трохи надрізати кожний профітроль. Можна наповнювати профітролі кремом за допомогою кондитерського мішку, а можна наповнити їх чайною ложкою – як вам буде зручно. Не зберігайте профітролі в холодильнику, тільки за кімнатної температури та за невисокої вологості. Смачного!