Всі – або майже всі – салатні заправки, які тільки можна придумати, в одній великій статті!
За вашою ініціативою я вирішила написати статтю, яка допоможе вам завжди готувати смачні салати! Адже така проста річ, як салатна заправка, може підняти вашу страву до небес або ж зіпсує її. А ще, один і той же салат по інгредієнтам, але з різними салатними заправками – це два абсолютно різних салати!
Отже, спочатку про найбільшу помилку. Вона вам відома – це коли просто заправляють салат олією. Подвійна помилка – рафінованою. Ніякого додаткового смаку, та й користі теж ніякої. Виключення – салати з великою кількістю сезонних томатів (в них є й природня кислота, і солодкість) і вінегрет (там по інгредієнтам – повний набір смаків, тому можна заправити і просто олією).
Салатна заправка – це завжди поєднання жиру та кислоти. Інколи до заправки ми можемо додати солодкість та/або гостроту. Але жир і кислота обов‘язково повинні бути присутні.
Саме тому сметана або несолодкий йогурт – ідеальна салатна заправка сама по собі. Це і жир, і кислота одночасно.
Якщо ми розуміємо, що всі заправки – це жир і кислота – давайте поділимо їх на групи по кислоті та по жиру. Отже, кислотою можуть бути:
- Лимоний сік
- Бальзамічний оцет
- Інші види якісного оцту (домашній яблучний, виноградний, рисовий)
- Сік інших цитрусових (лайм, мандарин, апельсин, грейпфрут)
- Кисломолочні продукти
- Ягоди (малина, ожина, полуниця)
З жиром можливі такі варіанти:
- Рослинна олія: оливкова extra virgin, соняшникова зі смаженого насіння, соняшникова із сирого насіння, гарбузова, обліпихова, горіхова (волоського горіха, кедрова, арахісова), олія авокадо, кунжутна, лляна, розторопші і так далі – видів дуже багато.
- Вершки жирністю 10/15/20%
- І знову сметана/грецький йогурт
Тепер запам‘ятовуємо головну формулу салатних заправок: 2 частини жиру на 1 частину кислоти. Це значить, що якщо у вас є тільки жир і кислота, то заправивши салат по цій пропорції, буде смачно. Виключення – вершки у вигляді жиру, до них кислоту краще не додавати. Їх рідко використовують для заправки, тому що вершки погано обволікають інгредієнти салату, та й візуально виглядають такі салати не дуже естетично. Тим не менше у мене ви можете знайти салат з рукколою і цільнозерновими хлібцями, якому дуже підійшла заправка із вершків – рецепт ТУТ.
Дам вам ще декілька посилань на рецепти, де цілком достатньо поєднання жиру й кислоти в заправці:
Літній салат з тунцем
Салат з сирними кульками та мандариновою заправкою
Дуже простий та швидкий салат
Простий салат з редисом
Але якщо ми хочемо більш яскраві салатні заправки, в них можна додавати солодкі компоненти. Частіше всього це:
- Цукор з нейтральним смаком
- Рідкий мед (частіше акацієвий)
- Сироп агави
- Кленовий сироп
Я дуже раджу завжди на кухні мати якийсь із цих підсолоджувачів – особисто я більш за все люблю кленовий сироп та сироп агави. У них більш нейтральний смак, вони ніколи не кристалізуються, при цьому добре розмішуються з іншими компонентами салатних заправок.
Тут приклади салатів, де я додаю підсолоджувач в салатну заправку:
Салат з яблуками та виноградом
Салат з редисом та яйцями
Салат з броколі та медово-лаймовою заправкою
Гостроту в салатах люблять не всі. Тим не менше надати гостру ноту можна, використовуючи рукколу або салатну гірчицю, а можна додати її в салатну заправку. Гостроту салату надають:
- Гірчиця – частіше за все французька, але точно не дуже гострі види гірчиці (козацька, російська)
- Тайський гострий соус, який складається в основному з меду або цукрового сиропу і перця чилі
- Хрін
- Чорний перець свіжого помелу
В цих салатах я використала гостроту в заправці (десь більше, десь зовсім трохи) і вони стали дуже популярними як серед читачів, так і серед моїх гостей і друзів.
Салат з кабачками-гриль
Салат з тунцем, картоплею та яблуком
Салат з куркою та дуже смачною заправкою
Сіль обов‘язково потрібна в салаті. Але і сіль може бути непроста. Ви можете використати:
- Морську сіль
- Соєвий соус
- Гімалайську сіль
- Копчену сіль
- Часникову сіль
- Анчоуси (подрібнені у заправці)
Повірте, інший вид солі міняє смак страви! Тому запасіться ароматною сіллю, і ваші салати стануть ще смачнішими!
У моєму переліку салатних заправок ви знайшли багато різних варіантів, але не майонез. Майонез – це як раз класична салатна заправка, у якій є все: й жир, й кислота, й гострота, й навіть трохи цукру. Єдине, дуже прошу використовувати домашній майонез – рецепт ТУТ – щоб бути впевненими у якості соусу.
Дуже сподіваюся, що моя стаття про салатні заправки допоможе вам урізноманітнити смак ваших салатів уже в цьому сезоні!