Без цукру і глютену, але з клітковиною льону!
Ще одна спроба (після вологого гарбузового пирога) приготувати корисну випічку. І хоч вийшов дійсно банановий хліб, а не кекс, бо я додала зовсім мало солодкого (як я спочатку думала), дітям ця випічка дуже сподобалась.
За бажання цей рецепт можна зробити більш солодким, для цього буде одразу декілька способів:
- додати значно більше солодких фруктів (наприиклад, курагу або інжир)
- додати вдвічі більше кленового сиропу
- обрати дуже солодкі і перестиглі банани (у мене були просто стиглі і в міру солодкі)
У цьому хлібі мені найбільше сподобались 2 речі: надзвичайно ніжне тісто, яке тане в роті, і те, як несподівано розкриває смак клітковина льону. Мені навіть складно описати цей ефект. Просто спробуйте! До речі, я купила клітковину у найближчому великому магазині за 17 гривень 🙂 Впевнена, що для цієї страви можна використовувати не лише лляну, а й інші види клітковини.
Рецепт:
2 стиглих банани
3 яйця
2 ст. ложки кленового сиропу (можна замінити на сироп агави або рідкий мед)
1 склянка / 200 мл кефіру
⅓ склянки / 70 мл оливкової олії
1 чашка / 200 г кукурудзяного борошна
2 ст. ложки з верхом клітковини льону
50 г родзинок
½ ч.ложки сушеного імбиру
1 ч.ложка соди
Дрібка солі
- Банани розім’яти виделкою з дрібкою солі і кленовим сиропом. Має вийти однорідне пюре.
- Додати яйця, збити з банановим пюре. Додати кефір і оливкову олію. Ретельно перемішати. Додати соду, імбир, потім – просіяне кукурудзяне борошно. В 3 етапи додати лляну клітковину. Вимісити тісто, в кінці додати родзинки та інші сухофрукти.
- Викласти тісто у велику форму для кексів. Випікати у розігрітій до 190 градусів духовці 35-45 хвилин. Дати готовому хлібу повністю охолонути (він трохи осяде, але це нормально) і тільки потім розрізати. Смачного!