Будь-яку страву з бобовими та в першу чергу з сочевицею в Індії називають ДАЛом. Дал може бути супом, соусом чи основною стравою, яка буде подаватися з коржиками чапаті. А ось кіноа до далу я додала за своєю ініціативою. Не питайте, чому, прочто упаковка кіноа стояла поруч з сочевицею, і я подумала, що забагато користі не буває. Доречі, всі спеції у страві традиційні, тут я змін не вносила.
Зо стосується коржиків, важливо розуміти, що саме вони є основним хлібом та гарніром у Індії. Будь-яку страву тут їдять так: відламують шматочок чапаті, звернути її та зачерпнути нею дал, після чого одразу з’їсти. Виделки та ложки індійці не використовують.
Як їсти – обирати вам. Я ж просто поділюся смачним рецептом 🙂
Любите індійську кухню? Рекомендую рецепт карі з цвітною капустою.
Рецепт:
150 г сочевиці
150 г кіноа
1 велика цибулина
3 зубки часнику
30 г масла гхі або раслинної рафінованої олії (краще гірчичної)
200 мл томатного соку або пасати
300-400 мл води «Краплинка»
1 ст.ложка куркуми
1 перець чилі, бажано зелений (додавайте тільки у випадку, якщо дуже любите гостре)
½ ч.ложки порошку перцю чилі
3-4 бутона гвоздики
½ палочки натуральної кориці
Чорний перець за смаком
Сіль за смаком
Рецепт лепёшек:
150 г цільнозернового пшеничного борошна
150 г пшеничного борошна вищого сорту
170 г води «Краплинка»
Велика дрібка солі
- Готуємо коржики. Всі інгредієнти змішати, замісити туге тісто, яке не буде липнути до рук. Розділити тісто на 9-10 частин. Зкатати з кожної частини кульки, потім кожну кульку розкатати в коржик. Розігріти пательню, краще брати з антипригарним покриттям та без подряпин на поверхні. Викладати на сковорідку по одному коржику, смажити з кожної сторони до рум’яності. Зняти зі сковорідки, повторити те саме зі всіма коржиками. Складати їх один на одним, кожен раз накривати рушником.
- Розтопити на пательні масло або олію, одночасно додати куркуму, порошок перцю чилі та дрібнонарізані цибулю та часник. Смажити до появи яскравого запаху. Додати томатний сік, 200 мл води, сочевицю, кіноа, гвоздику, корицю, зелений перець чилі, чорний перець та сіль. Варити на низькому вогні під кришкою 20 хвилин до повної готовності сочевиці. Якщо буде мало води – додати, соусу має бути достатньо багато. В кінці дістати корицю, гвоздику та зелений перець чилі. Подавати разом з чапаті. Смачного!