Путівників по Риму – безліч. А у мене буде путівник по гастрономічному Риму! В цій статті я зібрала локальні римські спеціалітети, які можна скуштувати в першу чергу у столиці Італії. І саме там їх готують краще за все 🙂
Римська кухня насправді, не дивлячись на тисячолітню історію самого міста, достатньо бідна. М’яса у ній практично немає – а якщо і є, то мінімум і тільки його дешеві частини – а переважають у ній крупи та овочі. От саме з класичного римського овоча ми й почнемо.
Артишоки – навіть не овоч, а квітка. Їх їдять у вигляді бутонів, що не розкрилися, а ось якщо артишок розпустився – все, він став жорстких і їсти його неможливо. Щоб приготувати артишок, потрібно зняти верхнє жорстке листя, плодоніжку обрізати майже повністю (залишити 4-5 см) й приготувати одним з наступних способів:
- мариновані артишоки – відварені артишоки маринують зі спеціями та олією;
- відварені артишоки трохи підсмажують й посипають підсушеною хлібною крошкою з петрушкою та часником. Ще як варіант – між листочками викласти листочки петрушки й слайси часнику та запікати у духовій шафі у деко з водою.
⠀
У артишоків дуже специфічний вершковий смак. Багато людей вважають, що в ньому є легкий присмак цвітної капусти. Але текстура кардинально інша. Варто спробувати, щоб скласти свою власну думку про цей овоч.
Яка ж Італія без пасти! Традиційна римська паста – це карбонара. Зовсім трошки підсмаженої свинячої грудинки, соус, що складається виключно з яєць, паста й сир пекоріно романо. Ось власне й все!
Хочете рецепт карбонари з цуккіні? Рецепт є ТУТ.
Суплі – ще одна традиційна романська страва! Це і місцевий фаст фуд, й стріт фуд, й ресторанний фуд – все в одній страві. Що ж таке суплі? Це – римський варіант сицилійської страви аранчіні, кульки з рису, обсмажені у фритюрі. Але у суплі смак зовсім не схожий на смак аранчіні, бо до рису додають ще й томат. А в середину – шматочок моцарели. Дуже важливе для суплі панірування. Пшеничне борошно створює жирну корку поверх страви. Тому італійці для суплі використовують кукурузне борошно. Саме тому після суплі на пальцях не залишається жирного сліду.
Трапіцціно – унікальна страва, історія якої складає лише 70 років, але при цьому воно б’є всі рекорди популярності серед локалів Риму. Бо саме тут його придумали. З тіста для піцци випікають квадрати, розрізають їх по діагоналі й формують всередині карман. Потім цей карман наповнюють смачною начинкою, що більше нагадує густий соус зі шматочками м’яса, курки, кальмарів, риби або овочів.
Наостанок я вирішила залишити вам список ресторанів та кафе Риму, в яких ми були і де їжа дійсно сподобалась. Більшість з них знаходиться в районі Трастевере. Так що дуже раджу шукати житло у сусідніх районах (ми жили в районі навпроти Трастевере поруч з Пантеоном). Тоді й до історичних пам’яток близько, й до смачної їжі 🙂
Піцца:
“La Renella” Via del Moro, 15
“Ai Marmi” Viale di Trastevere, 53
Суплі, паста, інша їжа:
“Suppli Roma” Via di S.Francesco a Ripa, 137 (їжа на винос)
“Trattoria Da Enzo” Via dei Vascellari, 29 (дуже популярний, але маленький ресторан, завжди є черга)
Кава, десерти, морозиво:
“Antico Caffe Greco” Via dei Condotti, 86 (найстаріша кав’ярня Риму, тут Гоголь писав “Мертві душі”)
“Sant Eustachio il Caffe” Piazza di S.Eustachio, 82 (постіно черга, можна купити каву на подарунок)
“Giolitti” Via degli Uffici del Vicario, 40 (кафе з фільму “Римські канікули”)