Гастрономічні подорожі. Словенія

Словенія – країна, яка знаходиться так близько від України, але ми, чомусь, не приділяємо їй достатньо уваги. Шкода. Сподіваюсь, ця стаття змотивує вас не тільки подивитися на краєвиди Словенії, але й скуштувати місцеві спеціалітети.

Як і в будь-якій країні, де є гори та холодна зима, в Словенії люблять готувати супи. Словенською мовою суп – це юха. Кисла юха – це суп на свинині з додаванням овочів та оцту. Говєя юха – це яловичий бульйон, а гобова юха – суп з білих грибів на вершках. Доречі, йота – це те ж різновид супів. Найвідоміший – випавска йота, яка представляє собою суп з кислої капусти з копченим м’ясом. Власне, саме за цим супом можна легко прослідкувати вплив Австрії на словенську кулінарію.

Штруклі – дуже популярна основна страва, яка представляє собою страву з тіста з різними (солоними або солодкими) начинками. При цьому класичні штруклі роблять з картопляного тіста та гречаного борошна. Але в ресторанах часто подають їх з додаванням пшеничного борошна, бо так швидше та простіше.

Ще одна популярна страва в Словенії, яку пропонує майже кожен ресторан, – це чевапчічі. Чевапчічі – це м’ясні ковбаски без оболонки, які смажать на сковороді. Подають їх з айваром та гірчицею. Чевапчічі, як і айвар, – страва, характерна для всього балканського регіону, просто десь вона популярніша, ніж в інших країнах. Так склалося і з популярністю цих соковитих ковбасок у Словенії.

Кремшніта або кремрезина

Відмінна від сусідів риса Словенії – національні десерти. Їх тут аж три: гібаніца, потіца й кремшніта (вона ж – кремрезина).
Гібаніца – “найбагатша” страва, яка представляє собою пиріг з 9-ти шарів, включно з тушкованими яблуками, горіхами, маком, сиром (який, доречі, є популярним в Словенії, ось тільки він сухіший за наш), родзинками. Готувати його дуже важко, тому найчастіше гібаніцу подають на весіллях та святах.
Потіца – рулет з двох видів дріжжового тіста: звичайного здобного та горіхового. Вважається символом Словенії.
Ну а кремшніта – це тістечко: тонкий шар листкового тіста, заварний крем, в зверху – збиті вершки. Різниця в назві – кремрезина й кремшніта – виникла через місце приготування десерту. Якщо куштуєте на Батьківщині десерту – озері Блед – то їсте кремшніту. В інших місцях  -кремрезину.
І про алкоголь. В Словенії чудовий вибір місцевого вина, а також монахи-картезіанці виробляють лікер «Плетершка хрушка» – це бренді з великою грушей у пляшці. Ще шукайте місцеву сливову настоянку й самогон «Вільямовка», який роблять з грушок.
Гастрономічна подорож у Словенію, а також месцеві краєвиди, – це те, що точно запам’ятається вам надовго!

Цікавитесь гастрономічними подорожами?
Читайте статті про Прованс, Лігурію, Хорватію та Токай, що в Угорщині.

Залишити відповідь

*

×
Товар додано в кошик

У кошику немає товарів.