Я довго експериментувала з безглютеновими хлібами, рецепти яких знаходила в Інтернеті. Чого тільки я не готувала: і рисовий хліб на соді, і модний зарах хліб на зеленій гречці з усіляким насінням. І всіма хлібинами залишалася незадоволеною.
Як я зазвичай роблю в таких випадках? Починаю власні експерименти. В результаті чого приходжу до рецепту, яким залишаюся задоволеною.
Це – безглютеновий хліб переважно на рисовому борошні. Кукурудзяне борошно можна замінити рисовим, так само як і будь-яким іншим без глютену. Я готувала хліб в Термоміксі, тому пишу 2 рецептури: для тих, в кого кухонний робот вже є, і для тих, в кого його поки ще немає.
Цікавитесь випічкою без глютену? Цей пиріг – просто знахідка!
Рецепт (1 буханка хлібу невеликого розміру):
Опара:
300 г води
25 г оливкової олії
50 г рисового борошна
5 г ксантану
10 г дріжджів
Тісто:
15 г чіа
15 г льону
80 г кукурудзяного борошна
120 г рисового борошна
1 ст.ложка цукру
1 ч.ложка солі
1 ч.ложка розпушувача
- Всі інгредієнти для опади замінити до стану однородної маси (в Термоміксі – 10 секунд на швидкості 5, якщо руками, то краще використовувати вінчик). Дати постояти опері 30 хвилин за кімнатно температури.
- Додати решту інгредієнтів та вимусити тісто (в Термоміксі – 2 хвилини на режимі Тісто). Тісто має бути достатньо липким ч це абсолютно нормально. Дати тісту постояти 1 годину в теплому місці.
- Деко застелити пергаментом. Перекласти на нього тісто, сформувати вологими руками батон, зробити на ньому надрізи ножем. Поставити в духову шафу за температури 50 градусів на 30 хвилин. Потім випікати 45-50 хвилин за температури 180 градусів. Смачного!