Снідають всі люди по різному – комусь потрібна картопля з м’ясом, комусь – чашка кави, іншим – омлет з помідорами та зеленню. Ну а мені потрібна тарілка вівсянки або мюслі. І якщо з вівсянкою все зрозуміло, хоча і тут є варіанти, то з гранолою-мюслі все не так однозначно. Й справа в одному – у складі мюслі, що продаються в магазині. А склад як раз зрідка буває нормальним, а якщо так і буває, то коштують такі мюслі якихось шалених грошей.
Власне, одного дня я вирішила, що гранолу треба робити власноруч. Тим паче можна фантазувати та змінювати добавки на свій смак – я ось сушену журавлину дуже люблю, наприклад. Тому пропоную вам базовий рецепт граноли, а ви вже можете щось прибирати або додавати на свій смак.
Рецепт:
2 стакана вівсяних пластівців швидкого приготування
0,5 стакана гарбузового насіння
0,5 стакана насіння сонячника
1 стакан необсмажених горіхів кешью
3 ст.л. рідкого меду
0,5 стакана солодких чорних родзинок
0,5 стакана кисло-сладких світлих родзинок
0,5 стакана сушеної журавлини
1 стакан пшеничних висівок
- Горіхи кеш’ю подрібнити блендером на імпульсному режимі або поломати руками. Горіхи мають бути крупно нарублені, ні в якому разі не можна робити з них борошно.
- Вівсяні пластівці, насіння та горіхи перемішати руками, додати рідкий мед та перемішати ще раз.
- Духову шафу розігріти до 200 градусів, деко застелити силіконовим килимком та викласти гранолу. Якщо такого килимки у вас немає, викладайте гранолу просто на деко, не використовуйте фольгу або пергамент – гранола до них може прилипнути. Готувати гранолу 10-15 хвилин, після чого перекласти мюслі у миску, додати родзинки, журавлину та висівки та добре перемішати.
- Зберігати гранолу потрібно у скляній банці. За 1 раз можна зробити декілька порцій – гранола гарно зберігається, 1-2 місяці точно. Подавати з молоком або йогуртом, в залежності від сезону можна додати свіжі фрукти, вареня або мед. Смачного!