Так, я розумію, що восьминоги не продаються в нас у кожному магазині. А якщо й продаються, то дуже сумнівної якості.
Але я спрдіваюсь, що цим літом (а може наступним, а може й не літом) ви опинитесь в якійсь спекотній країні, де восьминогів можна купити за дуже адекватні гроші. Після цього ви згадаєте мій рецепт і зайдете за цим посиланням!
Доречі, у подібних ситуаціях раджу вам також адріатичний салат с кальмарами. Й саме з кальмарами свіжого вилову – надзвичайний смак!
А надихнув мене на салат з восьминогом та апельсином ресторан Da Romina у місті Rapallo (Італія, Лігурія). Саме там я скуштувала поєднання восьминогів та апельсину – і закохалась!
Рецепт:
2 восьминога середнього розміру (трохи більше долоні)
1 апельсин
1 помідор червону кольору
1 болгарський перець жовтого чи зеленого кольору
2 жмені руколи (біля 30 г)
Біла салатна цибулина невеликого розміру
½ ч.ложки сушеного базиліку
Сік ½ невеликого лимону
2 ст.ложки оливкової олії extra virgin
Сіль за смаком
- Цибулю нарізати максимально тонкими напівкільцями. Додати лимонний сік, сіль, базилік та ретельно перем’яти руками. Залишити маринуватися.
- Восьминогів опустити в окріп на 20 секунд. Дістати, дати охолонути, очистити від верхньої плівки. Якщо зі щупальців та присосок плівка погано знімається, просто залиште її – в цьому місці вона не буде жорсткою. Потім восьминогів опустити в окріп та варити 2-3 хвилини. Якщо вчасно не дістати восьминогів з окропу, вони стануть резиновими. В такому випадку варіть їх 40-50 хвилин до м‘якості.
- Готових восьминогів нарізати невеликими шматочками та змішати з маринованою цибулею. Залишити хоча б на 10 хвилин.
- Нарізати помідор та перець великими кубиками. Апельсин очистить від шкурки та вирізати апельсинове філе (в ЦЬОМУ рецепті є детальний опису як це робити). Із залишків апельсину вижати сік та змішати його з восьминогами.
- До овочів додати руколу, восьминогів з цибулею, апельсини і оливкову олію. Перемішати. Смачного!