Останні півроку ці котлети – мій кулінарний хіт. І тільки зараз я наважилась написати рецепт. Власне в момент, коли впевнилася в тому, що ці котлети подобаються всім – досі я не знайшла жодної людини, хто зрозумів їх склад. І що цікаво, коли вони дізнаються про сочевицю, то тягнуться за другою котлетою – так їм смачно!
Декілька порад перед приготуванням цих котлет:
- Ви можете використовувати будь-який фарш для цих котлет. Але я раджу використовувати яловичину, перепілку або індичку. Цим видами м’яса сочевиця більше пасує.
- Я не купую готовий фарш, але є виключення – це фарш з певного елітного виду яловичини (зі стейків по 300-500 грн робити фарш не будете, але на виробництві роблять фарш з більш дешевих частин туші) й фарш з перепілок (самостійно зробити не зможете).
- Фарш з індички або курки краще робити зі стегон, а не з філе. Так ваші котлети будуть більш соковитими.
Любите котлети? Читайте рецепт котлет з м’яса або курячих котлет.
Рецепт:
1 кг м’ясного фаршу
200 г сочевиці
150 г круглозернистого рису
1 велика цибулина
1 велике яйце
1 яєчний білок
Пучок зелені – кропу, петрушки або їх міксу
Рожевий перець свіжого помелу
Сіль за смаком
Кукурудзяне або рисове борошно для панірування
Оливкова або виноградна олія для смаження
Соус до котлет:
200 мл густого несолодкого йогурту
3 гілочки свіжого базиліка
1 ст.ложка лимонного соку
Сіль за смаком
- Закип’ятити 1 л води. Одночасно додати рис та сочевицю. Варити на вогні вище середнього рівня 20 хвилин. Звертаю вашу увагу: рис повинен повністю зваритися, а сочевиця буде трохи переварена, але ще триматиме форму. Цей момент є дуже важливим!
- Змішати рис та сочевицю, що охолонули, з фаршем, подрібненими цибулею та зеленню, яйцем, білком, перцем та сіллю. Вимішаний фарш поставити в холодильник мінімум на 1 годину, а краще на 3-4.
- Варіантів приготування може бути 2: смаження та запікання. Якщо смажити, то треба кожну котлету обваляти у борошні та смажити на олії на вогні трохи вище середнього рівня з двох сторін. Другий варіант – на деко, застелене силіконовим килимком для запікання, викласти паніровані у борошні котлети. Додати декілька крапель олії на кожну котлету та запікати 40-50 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовій шафі.
- Для приготування соусу просто змішайте всі інгредієнти та подавайте з котлетами. Смачного!