На прохання читачів ділюсь рецептом вареників з картоплею і грибами!
Цікавий момент: ці вареники (а точніше, тісто для них) можна зробити і пісним. Просто замість яйця треба додати на одну ложку олії більше. Так, з пісним тістом працювати дещо складніше, ніж зі звичайним, але не настільки, щоб відмовитись від приготування справді пісних вареників. Ще декілька слів про тісто. Я допрацювала класичний рецепт своєї сім’ї – той, що описаний у рецепті вареників з вишнею – у більш здорову версію. Для цього я використала вівсяні висівки грубого помолу. У вівсяних висівок є одразу декілька плюсів: ми зменшуємо кількість борошна вищого сорту і робимо тісті більш клейким.
І про гриби. Звичайно, я розумію, що не у всіх є сушені білі гриби. Але це не означає, що за цим рецептом не можна приготувати вареники. Замініть білі гриби на печериці, збільшивши вказану у рецепті вагу в 3-4 рази, наріжте тоненькими пластинками і обсмажте на пательні з цибулею.
Рецепт:
Тісто:
1 яйце
1 склянка / 200 мл води
200 г борошна
40 г вівсяних висівок
1 ст.ложка олії
¼ ч.ложки солі
Борошно для розкачування тіста
Начинка:
600 г картоплі
50 г сушених білих грибів
1 велика цибулина
2-3 ст.ложки олії
Свіжозмелений перець за смаком
Сіль за смаком
Закип’ятити 0,5 л води. Залити сушені гриби окропом, накрити ємність тарілкою або кришкою і залишити на 1 годину.
- Почистити і зварити до готовності картоплю. Воду злити.
- У каструлю налити склянку води, ложку олії, додати сіль і довести до кипіння. Щойно вода закипить, додати 120 г борошна і швидко вимісити липке тісто. Накрити каструлю рушником і дати охолонути. Після цього вбити яйце, додати решту борошна і вимісити тісто. Якщо воно залишається липким, додайте ще 1-2 столові ложки борошна. Але не перестарайтесь! Для цього рецепту тісто має бути трохи липким. Просто під час розкатування використовуйте більше борошна, щоб посипати поверхню.
- Цибулю наріжте напівкільцями. Розмочені гриби відтисніть від вологи і дрібно наріжте. Не виливайте воду з-під грибів! Вона нам ще знадобиться. Розігрійте олію на пательні, додайте цибулю і на середньому вогні доведіть її до м’якості. Додайте гриби і готуйте щн 7-8 хвилин. Наприкінці посоліть поперчіть.
- Картоплю подрібніть до стану пюре, додайте гриби з цибулею і трохи грибної води, яка залишилась після замочування грибів. Я додаю досить багато цієї рідини, близько 100 мл, бо люблю більш м’яку начинку. Перемішайте начинку.
- Тісто розкатайте і зліпіть вареники.
- Готові вареники зваріть. Зверніть увагу, вареники за цим рецептом готуються швидко: щойно вони піднялись на поверхню, їх слід варити не більше хвилини.
Смачного!