Три інгредієнти, які перетворюють варення на вишуканий десерт: гарбуз, айва та сушена журавлина.
Ті, хто читають мене давно, знають, що я намагаюсь не викидати продукти. А з гарбузом часто-густо трапляється така історія: купуєш цілий гарбуз або половину, і хоч невеликий шматочок, але неодмінно залишиться.
Ось саме в такій ситуації я нещодавно й опинилася. Приготувала гарбузову кашу та індійський гарбузовий суп, а невеликий шматочок гарбуза залишився. Ще вдома було декілька штук айви, і я вирішила приготувати варення! Яке, звичайно ж, підійде до гарячого чаю, коли за вікном падає сніг.
Рецепт (1 л варення):
400 г очищеного гарбуза
200 г очищеної айви
400 г цукру
50 г журавлини
Сік 1 лимона
½ ч.ложки кориці
½ ч.ложки кардамону
- Гарбуз та айву нарізати кубиками: гарбуз — кубиками побільше, а айву — більш дрібними, приблизно 1*1 см, але можна й менше.
- У сотейник покласти гарбуз і айву, засипати цукром, закрити кришкою і на маленькому вогні варити 5 хвилин до розчинення цукру. Потім зняти кришку, збільшити вогонь до середнього рівня й готувати варення 30 хвилин.
- Додати журавлину, лимонний сік, корицю і перетерте в ступці насіння кардамону. Варити варення ще 10 хвилин. Розлити варення по стерилізованих банках. Зберігати до двох місяців у темному прохолодному місці. Смачного!