Чатні — класичний гострий яблучний соус, який ідеально підходить до будь-якого м’яса, особливо жирного (качка, свинина, домашня курка), до деяких видів сиру (як до молодих, так і до витриманих), а ще його просто можна мастити на хліб чи хрусткі хлібці.
Хочу одразу уточнити декілька важливих нюансів. Перший стосується яблук. Для чатні підходить велика кількість сортів яблук, але особливо — кислі. Саме це ви прочитаєте у більшості інших рецептів. Проте явважаю, що головний критерій до яблук має бути зовсім інший: у яблук для чатні має бути тонка шкірка — так вам не доведеться чистити їх, і зекономиться при цьому величезна кількість часу. Питання ж солодкості легко відрегулювати цукром і оцтом/лимонним соком. Є такий чудовий сорт яблук — антонівка. Коли їх піддають термічній обробці, вони набувають приголомшливого аромату, мають виразний кислий смак і досить тонкушкірку. Так ось антонівка — ідеальні яблука для чатні. Але якщо ви маєте яблука інших сортів з тонкою шкіркою, тоді готуйте їх 🙂
Другий нюанс — кислота в чатні. Зверніть увагу, я написала два варіанти кислоти: оцет і лимонний сік. Якщо ви готуєте чатні на зиму, використовуйте оцет. Якщо ж «на тепер» — краще лимонний сік.
І остання невеличка примітка. Чатні — соус гострий, але в моєму рецепті він у міру гострий. Не можу я їсти, коли у роті горить. Хочете «вогонь» — додайте перець чилі на самому початку приготування. А я не берусь ризикувати 🙂
Любите оригінальні соуси? Тоді вам сподобається томатний джем!
Рецепт (вихід — 1 літр соусу):
2 кг яблук (1,5 кг очищених від серцевини)
100 г вершкового масла
50 г імбиру
1 ст.ложка зіри
2 ч.ложки куркуми
1 ч.ложка кориці
1 ст.ложка кайєнського перцю
1 ч.ложка мускатного горіха
1 ч.ложка коріандру (на бажання)
150-200 г цукру (кількість залежить від кислоти яблук)
Сік 1 лимона / 100 мл яблучного оцту (оцет — для зимової консервації чатні)
100 мл води
Дрібка солі
- Яблука очистити від серцевини і нарізати кубиками. Імбир натерти на дрібній терці.
- Каструлю з товстим дном поставити на вогонь. Розтопити вершкове масло, додати зіру та коріандр, злегка їх підсмажити — це займе близько 1 хвилини. Додати імбир, підрум’янити його протягом хвилини. Потім додати яблука, решту спецій, воду, перемішати і, помішуючи, тушкувати на середньому вогні, поки яблука не почнуть втрачати форму.
- За 20-30 хвилин додати цукор і дрібку солі, перемішати ще раз і далі готувати чатні, помішуючи. Консистенція має бути схожа на джем чи повидло, але деякі шматочки яблук цілком можуть залишатися. Коли чатні стане досить густим, потрібно додати оцет або лимонний сік і готувати ще 2-3 хвилини.
- Якщо плануєте вживати соус протягом тижня, почекайте, поки чатні охолоне, і подавайте до столу. Зберігати його теж можна, але до 7 днів. Якщо ж готуєте консервацію на зиму, розкладіть чатні по стерилізованих банках. Почекайте два тижні, і після цього чатні можна подавати до столу. За цей час аромати спецій змішаються, і чатні стане ще смачнішим. Насолоджуйтесь!