Простий яблучний чатні

Чатні класичний гострий яблучний соус, який ідеально підходить до будь-якого мяса, особливо жирного (качка, свинина, домашня курка), до деяких видів сиру (як до молодих, так і до витриманих), а ще його просто можна мастити на хліб чи хрусткі хлібці.
Хочу одразу уточнити декілька важливих нюансів. Перший стосується яблук. Для чатні підходить велика кількість сортів яблук, але особливо кислі. Саме це ви прочитаєте у більшості інших рецептів. Проте явважаю, що головний критерій до яблук має бути зовсім інший: у яблук для чатні має бути тонка шкірка — так вам не доведеться чистити їх, і зекономиться при цьому величезна кількість часу. Питання ж солодкості легко відрегулювати цукром і оцтом/лимонним соком. Є такий чудовий сорт яблук антонівка. Коли їх піддають термічній обробці, вони набувають приголомшливого аромату, мають виразний кислий смак і досить тонкушкірку. Так ось антонівка ідеальні яблука для чатні. Але якщо ви маєте яблука інших сортів з тонкою шкіркою, тоді готуйте їх 🙂
Другий нюанс кислота в чатні. Зверніть увагу, я написала два варіанти кислоти: оцет і лимонний сік. Якщо ви готуєте чатні на зиму, використовуйте оцет. Якщо ж «на тепер» краще лимонний сік.
І остання невеличка примітка. Чатні соус гострий, але в моєму рецепті він у міру гострий. Не можу я їсти, коли у роті горить. Хочете «вогонь» додайте перець чилі на самому початку приготування. А я не берусь ризикувати 🙂

Любите оригінальні соуси? Тоді вам сподобається томатний джем!

Рецепт (вихід — 1 літр соусу):
2 кг яблук (1,5 кг очищених від серцевини)
100 г вершкового масла
50 г імбиру
1 ст.ложка зіри
2 ч.ложки куркуми
1 ч.ложка кориці
1 ст.ложка кайєнського перцю
1 ч.ложка мускатного горіха
1 ч.ложка коріандру (на бажання)
150-200 г цукру (кількість залежить від кислоти яблук)
Сік 1 лимона / 100 мл яблучного оцту (оцет для зимової консервації чатні)
100 мл води
Дрібка солі

  1. Яблука очистити від серцевини і нарізати кубиками. Імбир натерти на дрібній терці.
  2. Каструлю з товстим дном поставити на вогонь. Розтопити вершкове масло, додати зіру та коріандр, злегка їх підсмажити це займе близько 1 хвилини. Додати імбир, підрумянити його протягом хвилини. Потім додати яблука, решту спецій, воду, перемішати і, помішуючи, тушкувати на середньому вогні, поки яблука не почнуть втрачати форму.
  3. За 20-30 хвилин додати цукор і дрібку солі, перемішати ще раз і далі готувати чатні, помішуючи. Консистенція має бути схожа на джем чи повидло, але деякі шматочки яблук цілком можуть залишатися. Коли чатні стане досить густим, потрібно додати оцет або лимонний сік і готувати ще 2-3 хвилини.
  4. Якщо плануєте вживати соус протягом тижня, почекайте, поки чатні охолоне, і подавайте до столу. Зберігати його теж можна, але до 7 днів. Якщо ж готуєте консервацію на зиму, розкладіть чатні по стерилізованих банках. Почекайте два тижні, і після цього чатні можна подавати до столу. За цей час аромати спецій змішаються, і чатні стане ще смачнішим. Насолоджуйтесь!

Залишити відповідь

*

×
Товар додано в кошик

У кошику немає товарів.