Це — перевірений рецепт бородинського хліба. Смачного й м’якого. Майже такого самого, як у продажу, але зробленого вдома. І з можливістю відкоригувати кількість кмину та коріандру, адже я знаю, що далеко не всі люблять ці спеції.
Є ще один важливий момент у рецепті. Це клейковина — усім відомий глютен із пшениці, який забезпечує в’язкість тіста. Важливо розуміти, що клейковину широко використовують у промисловому хлібопеченні. Додають її, щоб збагатити хліб повітрям, задля великих дірочок та меншої ваги при достатньому об’ємі.
Для бородинського хліба також знадобиться клейковина. Щоправда, тільки якщо ви хочете високу хлібину. Адже житнє борошно у складі зробить хліб низьким та щільним. І врятувати його від цього може тільки клейковина.
Якщо ж ви не маєте клейковини, замініть її пшеничним борошном вищого ґатунку. Бажано обирати для всієї кількості пшеничного борошна таке, в якому міститься багато клейковини (про це вказано на пакованні). Хліб буде нижчим, але смак таким самим.
Цікавить класичний білий хліб? Рецепт ТУТ.
Рецепт (одна невелика буханка):
275 мл води «Краплинка»
20 г солоду
20 мл рафінованої рослинної олії
1 ч.ложка яблучного оцту (натурального, а не ароматизованого!)
230 г житнього обдирного борошна
150 г пшеничного борошна вищого ґатунку
20 г клейковини або пшеничного борошна вищого ґатунку
10 г свіжих пресованих дріжджів / 1,5 ч.ложки сухих дріжджів
2 ч.ложки солі
1 ст.ложка меду
1 ст.ложка кмину
1 ст.ложка коріандру
Якщо маєте хлібопічку:
Обов’язково встановити насадку для житнього хліба. Потім додати воду, олію, мед і солод в ємкість для замішування, зверху викласти сухі інгредієнти, потім — дріжджі в заглиблення у борошні. Кмин і коріандр покласти у відсік для добавок. Виставити стандартний режим для замішування й випічки хліба на розмір М. Чекати, дістати, дати охолонути, з’їсти.
Якщо не маєте хлібопічки:
- Нагріти воду до 35-40 градусів, додати мед, дріжджі й солод. Перемішати, залишити на 10-15 хвилин у теплому місці до появи пухирців. Потім додати решту інгредієнтів і замісити тісто. Покласти тісто в миску, накрити лляним рушником і залишити підходити протягом 1-1,5 години у теплому місці. Коли тісто збільшиться приблизно удвічі, обім’яти його.
- Сформувати буханець і залишити підходити в теплому місці ще на 30 хвилин. Потім потрібно поставити хліб у розігріту до 180 градусів духову шафу й випікати протягом 40-50 хвилин. Готовність перевіряти дерев’яною паличкою. Коли хліб буде готовий, дістати з духової шафи й дати охолонути на решітці. Смачного!