Простий яблучний чатні

Чатні – класичний гострий яблучний соус, який ідеально підходить до будь-якого м‘яса, особливо жирного (качка, свинина, домашня курка), до деяких видів сиру (як до молодих, так і до витриманих), а ще його просто можна мастити на хліб или хрусткі хлібці.
Давайте одразу уточню декілька важливих нюансів. Перший стосується яблук. Для чатні підходять велика кількість сортів яблук, але особливо – кислі. Саме це ви прочитаєте у більшості інших рецептів. Я ж вважаю, що головний критерій до яблук повинен бути інший: у яблук для чатні повинна бути тонка шкірка. В такому випадку ви можете зекономити величезну кількість часу і не чистити їх від шкірки. Питання ж солодкості легко відрегулювати цукром і оцтом/ лимонним соком. Є такий старий сорт яблук – антонівка. Ці яблука приголомшливо ароматні при термічній обробці, володіють вираженим кислим смаком і досить тонкою шкіркою. Так ось антонівка – ідеальні для чатні яблука. Але якщо яблок з тонкою шкіркою у вас багато, просто готуйте 🙂
Другий нюанс – кислота в чатні. Зверніть увагу, я написала 2 варіанти кислоти: оцет і лимонний сік. Якщо ви готуєте чатні на зиму, використовуйте оцет. Якщо ж «на тепер» – краще лимонний сік.
І остання невелика примітка. Чатні – соус гострий, але в можму рецепті він в міру гострий. Не можу я їсти, коли у роті горить. Хочете «вогонь» – додайте перець чилі в самому початку приготування. Ну а я не ризикую 🙂

Любите оригінальні соуси? Тоді вам сподобається томатний джем!

Рецепт (вихід – 1 літр соусу):
2 кг яблук (1,5 кг очищених від серединок яблук)
100 г вершкового масла
50 г імбиру
1 ст.ложка зіри
2 ч.ложки куркуми
1 ч.ложка кориці
1 ст.ложка кайєнського перцю
1 ч.ложка мускатного горіху
1 ч.ложка коріандру (за бажанням)
150-200 г цукру (кількість залежить від кислоти яблук)
Сік 1 лимону / 100 мл яблучного оцту (оцет – для зимової консервації чатні)
100 мл води
Дрібка солі

  1. Яблука очистити від серединок і нарізати кубиками. Імбир натерти на дрібній терці.
  2. Каструлю з товстим дном поставити на вогонь. Розтопити вершкове масло, додати зіру та коріандр, злегка їх підсмажити – це займе біля 1 хвилини. Додати імбир, підрум‘янити його протягом хвилини. Потім додати яблука, всі спеції, що залишилися, воду, перемішати і, помішуючи, тушкувати на середньому вогні, поки яблука не почнуть втрачати форму.
  3. Через 20-30 хвилин додати цукор і дрібку солі, перемішати ще раз і продовжувати готувати чатні, помішуючи. Його консистенція повинна бути схожа на джем або повидло, але деякі шматочки яблук цілком можуть залишатися. Коли чатні стане досить густим, необхідно додати оцет або лимонний сік і готувати ще 2-3 хвилини.
  4. Якщо плануєте вживати соус протягом тижня, почекайте поки чатні охолоне і подавайте до столу. Зберігати його теж можна – але до 7 днів. Якщо ж готуєте консервацію на зиму, розкладіть чатні по стерилізованим банкам. Почекайте 2 тижні, і після цього чатні можна подавати до столу. За цей час аромати спецій змішаються і чатні стане ще смачнішим. Смачного!

Про автора блога

Добрый день! Меня зовут Дарья, и я - ЭКСПЕРТ ПО БЫСТРОЙ И ВКУСНОЙ ЕДЕ, представитель Джейми Оливера в Украине, сертифицированный специалист по питанию (Vanderbilt University School of Nursing (USA), партнер Европейской Бизнес Ассоциации. А еще...

By dariya

Leave A Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

[mc4wp_form]