Сьогодні ми поговоримо про продукт, якого майже не було в моєму дитинстві. Проте нині його популярність щорічно зростає. Мова йде про різноманіття САЛАТНОГО ЛИСТЯ!
Шпинат
Шпинатне листя — один із небагатьох салатів, який можна термічно обробляти. Користь шпинату чимала, тому про цей продукт я написала окрему велику статтю. Її ви можете прочитати ТУТ.
Шпинат — сезонний продукт. Його несезон — це літо, особливо у південних спекотних регіонах. Обманути природу можливо, тим більше якщо застосовувати сучасні та не завжди кориснітехнології. Проте найсмачніший шпинат — із м’ясистим соковитим листям та ніжним смаком — саме навесні.
Що приготувати зі шпинату?
Шпинатний пиріг
Канелоні зі шпинатом
Салат зі шпинатним листям та спаржею
Шпинатний бешамель
Рукола
Рукола — дуже корисний салат, у складі якого міститься рідкий для салатного листя йод. До речі, рукола — рідня редису. Напевно, саме тому цей салат має гіркуватий смак листя з яскравою нотою хріну.
Рукола в Італії та наша рукола дуже відрізняється на смак. У нас вона часто-густо нейтральна, майже без гіркоти. Але й користі у ній зовсім небагато. Отже, купуючи руколу, намагайтеся передусім її скуштувати. Гіркий смак — це правильно та корисно!
До речі, на моєму городі рукола зростає як багаторічна рослина. Якщо вона один раз приживеться, то сформує потужний та глибокий корінь і далі розсіюватиметься самостійно. Така рукола має яскравий італійський аромат, за що особисто я її дуже ціную.
Що приготувати з руколи?
Салат із руколою та печерицями
Салат із тунцем та руколою
Салат із восьминогом та руколою
Салати латук
Насправді, більшість салатів належать саме до цього різновиду. Це:
-
- батавія — салат із дитинства, найпопулярніший та найбільш розповсюджений. Абсолютно нейтральний на смак, але якщо перезріє — гірчить. Доповнює будь-який продукт, смачний у простих овочевих салатах.
- дубові салати — великі розетки, часто двокольорові (від салатового до бордового), листя за формою та зовнішнім виглядом нагадує молоді дубові листочки. Смак злегка солодкуватий, трохи масляний, листя тендітне.
- салат лолло росса — дуже красивий, кучерявий, червоного кольору, але його різновиди (наприклад, лолло біонда) бувають і інших кольорів. Смак нейтральний, салат дуже об’ємний за формою, підходить до всіх продуктів.
- масляні салати — качанні салати із блискучим зелено-салатовим листям, які начебто политі олією. Не дивно, що в цих салатах багато вітаміну Е. Ніжні за текстурою листя доповнюють м’ясо, птицю, рибу та овочі. Правда є мінус — масляні салати недовго зберігаються.
- айс-салати — качанні дуже хрусткі салати. Смак солодкуватий порівняно з іншими. Коштом смаку й текстури чудово відтіняє складні салатні заправки, особливо майонези та вершкові соуси. Найвідоміший із айс-салатів — айсберг. Ці салати чудово зберігаються, саме тому їх можна купувати із запасом.
- салат ромен, або римський салат. Качанні, продовгуватої форми, листя товсті й м’ясисті, з легким хрумкотом та нейтральним смаком. Ромен набув популярності через усім відомий салат цезар, у який його застосовують.
Що приготувати з різними салатами латук?
Закуска з листям батавії
Салат із дубовим листям та кіноа
Салат із лолла росса та кольрабі
Салат із масляним салатом і тунцем
Салат із айсбергом та сирою броколі
Сьомга гриль на листях ромен
Швидкий салат із різного салатного листя
Мангольд або листовий буряк
Цей вид салату відрізняється від усіх інших. Бо фактично це зовсім не салат, а підвид звичайного буряка, в якого їдять не корінь, а листки.
Листя мангольда мають легкий присмак буряка, вони солодкі та ніжні. Колір може бути різним: від фіолетового та червоного до жовтого. Ось тільки в салати можна брати виключно молоді листочки мангольда. Якщо ж листи вже великі, то краще їх використовувати для супу або ж для моїх улюблених мангульців — голубців із листя мангольда, які готувати значно простіше та швидше за класичні.
Що приготувати з мангольда?
Гарнір із листям мангольда
Молоді овочі з мангольдом
Суп із мангольдом
Корн-салат
Наймініатюрніший з усіх видів. Маслянисте тендітне листячко, дуже легкий хрумкіт, практично нейтральний смак з легкою солодкою нотою. Сходить одним із перших на городі. Нам більше відомий його різновид — маш-салат. А дачники знають його яка салат валеріанелла (у мене він також росте).
Що приготувати з корн-салату?
Капрезе по-голландськи
Цикорій
Увесь цикорій можна поділити на два різновиди: качани продовгуватої форми біло-фіолетового або біло-салатового кольору та качани салатні, як-от ендівій. Усі ці салати мають одну особливість — гіркий смак, який провокує виділення шлункового соку. Саме тому цикорій часто-густо подають до м’яса, щоб його було легше перетравлювати. При цьому кочанний цикорій здебільшого смажать на грилі та тушкують, обов’язково додаючи в кінці бальзамічний оцет. Це допомагає збалансувати смак та полюбити такий непростий цикорій.
Існує багато різновидів салатів і охопити їх усі в одній статті просто неможливо! Але головне — знати їх та вміти правильно використовувати. Сподіваюсь, моя стаття вам у цьому допоможе.