Сьогодні ми поговоримо про продукт, якого майже не було в моєму дитинстві. Проте нині його популярність щорічно зростає. Мова йде про різноманіття САЛАТНОГО ЛИСТЯ!
![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2020/05/MG_18got-640x427.jpg)
Шпинат
Шпинатне листя — один із небагатьох салатів, який можна термічно обробляти. Користь шпинату чимала, тому про цей продукт я написала окрему велику статтю. Її ви можете прочитати ТУТ.
Шпинат — сезонний продукт. Його несезон — це літо, особливо у південних спекотних регіонах. Обманути природу можливо, тим більше якщо застосовувати сучасні та не завжди кориснітехнології. Проте найсмачніший шпинат — із м’ясистим соковитим листям та ніжним смаком — саме навесні.
Що приготувати зі шпинату?
Шпинатний пиріг
Канелоні зі шпинатом
Салат зі шпинатним листям та спаржею
Шпинатний бешамель
![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2019/07/MG_4323got-640x457.jpg)
Рукола
Рукола — дуже корисний салат, у складі якого міститься рідкий для салатного листя йод. До речі, рукола — рідня редису. Напевно, саме тому цей салат має гіркуватий смак листя з яскравою нотою хріну.
Рукола в Італії та наша рукола дуже відрізняється на смак. У нас вона часто-густо нейтральна, майже без гіркоти. Але й користі у ній зовсім небагато. Отже, купуючи руколу, намагайтеся передусім її скуштувати. Гіркий смак — це правильно та корисно!
До речі, на моєму городі рукола зростає як багаторічна рослина. Якщо вона один раз приживеться, то сформує потужний та глибокий корінь і далі розсіюватиметься самостійно. Така рукола має яскравий італійський аромат, за що особисто я її дуже ціную.
Що приготувати з руколи?
Салат із руколою та печерицями
Салат із тунцем та руколою
Салат із восьминогом та руколою
![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2019/05/MG_1775got-640x427.jpg)
Салати латук
Насправді, більшість салатів належать саме до цього різновиду. Це:
-
- батавія — салат із дитинства, найпопулярніший та найбільш розповсюджений. Абсолютно нейтральний на смак, але якщо перезріє — гірчить. Доповнює будь-який продукт, смачний у простих овочевих салатах.
- дубові салати — великі розетки, часто двокольорові (від салатового до бордового), листя за формою та зовнішнім виглядом нагадує молоді дубові листочки. Смак злегка солодкуватий, трохи масляний, листя тендітне.
- салат лолло росса — дуже красивий, кучерявий, червоного кольору, але його різновиди (наприклад, лолло біонда) бувають і інших кольорів. Смак нейтральний, салат дуже об’ємний за формою, підходить до всіх продуктів.
![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2016/06/image-640x474.jpeg)
- масляні салати — качанні салати із блискучим зелено-салатовим листям, які начебто политі олією. Не дивно, що в цих салатах багато вітаміну Е. Ніжні за текстурою листя доповнюють м’ясо, птицю, рибу та овочі. Правда є мінус — масляні салати недовго зберігаються.
- айс-салати — качанні дуже хрусткі салати. Смак солодкуватий порівняно з іншими. Коштом смаку й текстури чудово відтіняє складні салатні заправки, особливо майонези та вершкові соуси. Найвідоміший із айс-салатів — айсберг. Ці салати чудово зберігаються, саме тому їх можна купувати із запасом.
- салат ромен, або римський салат. Качанні, продовгуватої форми, листя товсті й м’ясисті, з легким хрумкотом та нейтральним смаком. Ромен набув популярності через усім відомий салат цезар, у який його застосовують.
Що приготувати з різними салатами латук?
Закуска з листям батавії
Салат із дубовим листям та кіноа
Салат із лолла росса та кольрабі
Салат із масляним салатом і тунцем
Салат із айсбергом та сирою броколі
Сьомга гриль на листях ромен
Швидкий салат із різного салатного листя
![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2015/07/Мангольд-640x463.jpg)
Мангольд або листовий буряк
Цей вид салату відрізняється від усіх інших. Бо фактично це зовсім не салат, а підвид звичайного буряка, в якого їдять не корінь, а листки.
Листя мангольда мають легкий присмак буряка, вони солодкі та ніжні. Колір може бути різним: від фіолетового та червоного до жовтого. Ось тільки в салати можна брати виключно молоді листочки мангольда. Якщо ж листи вже великі, то краще їх використовувати для супу або ж для моїх улюблених мангульців — голубців із листя мангольда, які готувати значно простіше та швидше за класичні.
Що приготувати з мангольда?
Гарнір із листям мангольда
Молоді овочі з мангольдом
Суп із мангольдом
![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2016/04/MG_2969гот-640x440.jpg)
Корн-салат
Наймініатюрніший з усіх видів. Маслянисте тендітне листячко, дуже легкий хрумкіт, практично нейтральний смак з легкою солодкою нотою. Сходить одним із перших на городі. Нам більше відомий його різновид — маш-салат. А дачники знають його яка салат валеріанелла (у мене він також росте).
Що приготувати з корн-салату?
Капрезе по-голландськи
Цикорій
Увесь цикорій можна поділити на два різновиди: качани продовгуватої форми біло-фіолетового або біло-салатового кольору та качани салатні, як-от ендівій. Усі ці салати мають одну особливість — гіркий смак, який провокує виділення шлункового соку. Саме тому цикорій часто-густо подають до м’яса, щоб його було легше перетравлювати. При цьому кочанний цикорій здебільшого смажать на грилі та тушкують, обов’язково додаючи в кінці бальзамічний оцет. Це допомагає збалансувати смак та полюбити такий непростий цикорій.
Існує багато різновидів салатів і охопити їх усі в одній статті просто неможливо! Але головне — знати їх та вміти правильно використовувати. Сподіваюсь, моя стаття вам у цьому допоможе.