Сьогодні ми готуємо з тістом філо — напевно, одним із небагатьох видів тіста, яке приготувати вдома практично нереально. Ви мені скажете, що реально і що неодмінно хтось із вас його готував. І я готувала, один раз у житті. Але це так довго і важко, що навряд чи я захочу колись повторити цей досвід.
Купуючи тісто філо, звертайте увагу на такі моменти:
- склад без трансжирів та якомога простіший: борошно, вода, олія, сіль;
- тісто має бути замороженим;
- якщо бачите лід на поверхні упаковки — не потрібно брати це тісто.
А готувати з тістом філо ми будемо пиріг зі спаржею. Дуже смачно!
Хочете розібратися в різниці між пальмовою олією та трансжиром? Читайте цю статтю.
Рецепт (для форми діаметром 24-26 см):
100 г тіста філо (4 шари тіста)
300 г спаржі
50 г розтопленого вершкового масла
3 великих яйця
200 г сметани жирністю 15-20%
150 г сиру фета
Сіль на смак
- Форму для запікання застелити пергаментом. Викласти перший шар тіста й змастити його вершковим маслом. Потім викласти другий шар тіста перпендикулярно першому. Змастити маслом. Повторити так з усіма шарами, верхній шар маслом не змащувати.
- Спаржу розрізати навпіл.
- У блендер скласти сметану, яйця та фету. На бажання посолити. Подрібнити до однорідності. Викласти подрібнену масу на тісто, зверху покласти спаржу. Вершковим маслом, що залишилося, змастити шматочки тіста над начинкою та обережно покласти їх на начинку. Пиріг повністю не накриється, тільки краї будуть прикритими. Випікати пиріг 30 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовій шафі. Тісто обов’язково має бути рум’яним. Коли пиріг приготується, треба почекати, поки він охолоне, і тільки потім розрізати. Смачного!
Обожнюю спаржу – спеціально для цього рецепту шукала її і знайшла лише українську, тоненьку (більшість стеблин тонші за олівець) на базарі. Дівчата запевняли, що це як бейбі-овочі, що вона і ніжна і безвідхідна, і я купила. Насправді, не дивлячись на її яскравий зелений колір і пружні стебла, вона виявилась геть неістівною через кількість жорстких волокон, вся пішла у сміття (((( Навчіть, будь ласка, правильно обирати спаржу! Чи то тонку взагалі не можна купувати? Чи всю треба чистити?
Я якраз раджу тонку не купувати, бо її обов’язково треба чистити, а тонку і незручно чистити, і багато відходів. Або можна їсти тільки верхівку 🙂 я вирощую спаржу, але коли купувала, то орієнтувалась на свіжість спаржі та товщину приблизно з великий палець. Тоді все ідеально 🙂 навесні в сезон спаржі в сторіс Інстграму я завжди показую спаржу, то ж підпишіться! @treskablog