Гастрономічні подорожі. Кіпр

Сельский салат

Кухня Кіпру виявилася зовсім не такою, як я очікувала. Я їхала на острів у Середземному морі, де змішалися грецька та турецька кухні, а отримала острів надзвичайного м’яса зі своїми спеціалітетами. Але й мінуси також будуть. І почнемо ми саме з них. 

Морепродукти та риба

Морепродукти та риба на Кіпрі зовсім не такі, як вам здається. Більшість із них не місцеві, а із сусідніх регіонів: креветки, дорада, сибас, тунець, мідії, устриці… З місцевих ви можете зустріти восьминогів, кальмарів та рибний мікс — різний рибний дріб’язок за 5-6€. І тим не менш, якщо в меню ви побачите восьминога по-кіпрськи у червоному вині — замовляйте, це відома місцева страва. 

Оливкова олія

На жаль, у мене так і не вийшло знайти місцеву смачну олію. Можливо, це було пов’язано з пандемією COVID-19 та тим, що ринків я так і не знайшла. 

Ну а далі будуть плюси. Суцільні плюси!!!

М’ясо: баранина та яловичина

Клефтико

Кіпріоти божественно готують м’ясо. Та й якість місцевого м’яса на висоті. Якщо ви будете на Кіпрі, ви точно маєте спробувати дві місцеві страви — клефтико та шефталью. 

Клефтико — це реберця молодого ягня (рідше — козеня), які дуже довго, годин 8, томлять у спеціальній печі. Клефтико не готують кожного дня, адже процес приготування непростий і, головне, довгий. Частіше за все місцеві ресторани вибирають один день — п’ятницю чи суботу — і готують клефтико. Або ж місцеві мешканці чіпляють на причеп піч, везуть її на відкритий майданчик, готують там клефтико та продають.

Якщо захочете спробувати, одразу дізнавайтесь про день, коли подають клефтико в місцевих ресторанах чи дізнавайтесь про пересувні печі.

Шефталья

Шефталья — це рублена баранина (рідше — свинина), з якої роблять невеличкі сосиски (швидше схожі на сардельки) з додаванням цибулі, величезної кількості цибулі, свіжих та сушених трав, а також лимона. Наскільки я розумію, перед обсмаженням сардельки завертають у баранячу (або ж свинячу) сітку-сальник. І потім вже смажать на грилі чи чавунній пательні.

До обох страв вам обов’язково подадуть гарнір (а частіше два — рис і картоплю), грильовану піту, соус дзадзикі, хумус (він, до речі, не зовсім схожий на ізраїльський), місцеві вареники з кіпрським сиром та сільський салат. Тож, замовляючи порцію, пам’ятайте, що кіпрська порція величезна, з’їсти стільки неможливо. 

Сільський салат

Якщо я вже згадала про сільський салат, давайте перейдемо саме до нього. Адже ви зустрінете цю страву в кожному ресторані без винятку. 

Тож сільський салат на Кіпрі — це салат з того, що є в домі. І одразу важливий момент. У кожній кіпрській оселі є помідори, зелень, молодий сир типу фети, лимон та оливкова олія. 

Приблизно половина обсягу салату — це завжди зелень. Беруть кінзу та ріжуть шматочками по 3-4 см. Зі стеблами, не тільки листя. Так само роблять із петрушкою. Салатне листя — теж буйно. Далі обов’язково нарізані великими шматочками помідори. Огірки, перець, цибуля — якщо є, додаємо. Немає значить немає. І сир — щось на кшталт молодої фети, зверху її обов’язково присипають сушеним кіпрським орегано. Заправляємо салат лимонним соком та декількома ложками оливкової олії. Салат має бути кислим! 

Халумі

Це, напевно, той продукт, який асоціюється в нас із Кіпром. І багато хто з вас, напевно, куштували халумі.

Так ось на Кіпрі халумі зовсім інший. Його готують із суміші молока вівці або із суміші молока корови, кози та вівці. У нас же завжди готують із коров’ячого. Тож смак кіпрського халумі більш яскравіший, а аромат — сильніший.

І ще один місцевий сир — анарі. Він схожий на італійську рикоту, але більш нейтрального смаку. Я би сказала, смаку молочної пінки. Пінку я не люблю, напевно тому й сир мені не сподобався. 

І наприкінці — спеції Кіпру. Те, що й робить місцеву кухню особливою. 

Кіпрський орегано. На смак відрізняється від класичного орегано. Думаю, що це взагалі не орегано, а різновид чебрецю — бачила саму рослину, такий вигляд має саме чебрець. Орегано додають у салати на сир, м’ясо, овочі, яєчню.

Лимонний сік — основна спеція на Кіпрі. Його додають і в салати, і в м’ясні страви, і навіть у фарш. 

Каперси та мариновані гілочки каперсів. Окрім класичних маринованих каперсів, кіпріоти маринують молоді гілочки каперсів. До речі, на смак один в один, як у каперсів. Гілочки подають до сирів халумі на грилі та з фетою. Дуже смачно. 

Як бачите, кіпрська кухня дуже літня і свіжа! А гастрономічні подорожі в цю країну гарантовано подарують вам багато нових вражень! 

Залишити відповідь

*

×
Товар додано в кошик

У кошику немає товарів.