![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2021/09/37гот.jpg)
Кухня Кіпру виявилася зовсім не такою, як я очікувала. Я їхала на острів у Середземному морі, де змішалися грецька та турецька кухні, а отримала острів надзвичайного м’яса зі своїми спеціалітетами. Але й мінуси також будуть. І почнемо ми саме з них.
Морепродукти та риба
Морепродукти та риба на Кіпрі зовсім не такі, як вам здається. Більшість із них не місцеві, а із сусідніх регіонів: креветки, дорада, сибас, тунець, мідії, устриці… З місцевих ви можете зустріти восьминогів, кальмарів та рибний мікс — різний рибний дріб’язок за 5-6€. І тим не менш, якщо в меню ви побачите восьминога по-кіпрськи у червоному вині — замовляйте, це відома місцева страва.
Оливкова олія
На жаль, у мене так і не вийшло знайти місцеву смачну олію. Можливо, це було пов’язано з пандемією COVID-19 та тим, що ринків я так і не знайшла.
Ну а далі будуть плюси. Суцільні плюси!!!
М’ясо: баранина та яловичина
![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2021/09/34гот-600x800.jpg)
Кіпріоти божественно готують м’ясо. Та й якість місцевого м’яса на висоті. Якщо ви будете на Кіпрі, ви точно маєте спробувати дві місцеві страви — клефтико та шефталью.
Клефтико — це реберця молодого ягня (рідше — козеня), які дуже довго, годин 8, томлять у спеціальній печі. Клефтико не готують кожного дня, адже процес приготування непростий і, головне, довгий. Частіше за все місцеві ресторани вибирають один день — п’ятницю чи суботу — і готують клефтико. Або ж місцеві мешканці чіпляють на причеп піч, везуть її на відкритий майданчик, готують там клефтико та продають.
Якщо захочете спробувати, одразу дізнавайтесь про день, коли подають клефтико в місцевих ресторанах чи дізнавайтесь про пересувні печі.
![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2021/09/35гот-571x800.jpg)
Шефталья — це рублена баранина (рідше — свинина), з якої роблять невеличкі сосиски (швидше схожі на сардельки) з додаванням цибулі, величезної кількості цибулі, свіжих та сушених трав, а також лимона. Наскільки я розумію, перед обсмаженням сардельки завертають у баранячу (або ж свинячу) сітку-сальник. І потім вже смажать на грилі чи чавунній пательні.
До обох страв вам обов’язково подадуть гарнір (а частіше два — рис і картоплю), грильовану піту, соус дзадзикі, хумус (він, до речі, не зовсім схожий на ізраїльський), місцеві вареники з кіпрським сиром та сільський салат. Тож, замовляючи порцію, пам’ятайте, що кіпрська порція величезна, з’їсти стільки неможливо.
⠀
![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2021/09/36гот-571x800.jpg)
Якщо я вже згадала про сільський салат, давайте перейдемо саме до нього. Адже ви зустрінете цю страву в кожному ресторані без винятку.
Тож сільський салат на Кіпрі — це салат з того, що є в домі. І одразу важливий момент. У кожній кіпрській оселі є помідори, зелень, молодий сир типу фети, лимон та оливкова олія.
Приблизно половина обсягу салату — це завжди зелень. Беруть кінзу та ріжуть шматочками по 3-4 см. Зі стеблами, не тільки листя. Так само роблять із петрушкою. Салатне листя — теж буйно. Далі обов’язково нарізані великими шматочками помідори. Огірки, перець, цибуля — якщо є, додаємо. Немає значить немає. І сир — щось на кшталт молодої фети, зверху її обов’язково присипають сушеним кіпрським орегано. Заправляємо салат лимонним соком та декількома ложками оливкової олії. Салат має бути кислим!
![](https://treska.com.ua/wp-content/uploads/2021/09/38гот-571x800.jpg)
Халумі
Це, напевно, той продукт, який асоціюється в нас із Кіпром. І багато хто з вас, напевно, куштували халумі.
Так ось на Кіпрі халумі зовсім інший. Його готують із суміші молока вівці або із суміші молока корови, кози та вівці. У нас же завжди готують із коров’ячого. Тож смак кіпрського халумі більш яскравіший, а аромат — сильніший.
І ще один місцевий сир — анарі. Він схожий на італійську рикоту, але більш нейтрального смаку. Я би сказала, смаку молочної пінки. Пінку я не люблю, напевно тому й сир мені не сподобався.
І наприкінці — спеції Кіпру. Те, що й робить місцеву кухню особливою.
Кіпрський орегано. На смак відрізняється від класичного орегано. Думаю, що це взагалі не орегано, а різновид чебрецю — бачила саму рослину, такий вигляд має саме чебрець. Орегано додають у салати на сир, м’ясо, овочі, яєчню.
Лимонний сік — основна спеція на Кіпрі. Його додають і в салати, і в м’ясні страви, і навіть у фарш.
Каперси та мариновані гілочки каперсів. Окрім класичних маринованих каперсів, кіпріоти маринують молоді гілочки каперсів. До речі, на смак один в один, як у каперсів. Гілочки подають до сирів халумі на грилі та з фетою. Дуже смачно.
Як бачите, кіпрська кухня дуже літня і свіжа! А гастрономічні подорожі в цю країну гарантовано подарують вам багато нових вражень!