Домашній яблучний оцет

Розповідь про домашній яблучний оцет я почну з відповіді на найчастіше запитання – навіщо вдома готувати оцет?

В магазинах найчастіше продається фільтрований освітлений оцет. Він некорисний та й несмачний – жодного аромату. Останні роки я купувала на iHerb яблучний оцет з маткою (6-10$ за 200 мл) – ароматний, смачний та корисний. Але якщо цей рік яблучний, то чого ж не приготувати оцет самостійно на наступні декілька років??? Тим паче яблука для оцту потрібні найгірші.

Давайте поговоримо про те, що ж таке найгірші яблука.

Ідеально підходить падалка, побита, але не гнила. Будь-якого сорту або сортів. Якщо погода суха – навіть не миємо, я мила, бо готувала оцет після дощу.

Чого потрібні саме такі яблука? Оцет – продукт бродіння. Чим більше бактерій, тим інтенсивніше піде бродіння. Прим‘яте яблучко – більше бактерій. Немите яблучко – ще більше бактерій.

Далі нам потрібно подрібнити яблука з усім: насінням, шкуркою, прим‘ятостями. Гниле я зрізаю, бо не хочу неприємного запаху в оцті.

В чому подрібнювати?
🍎Соковижималка потужна
🍏Потужний блендер
🍎М‘ясорубка
🍏Я – в Термоміксі

Подрібнили, додаємо цукор або мед. Це для бродіння, в кінцевому продукті цукру не буде. Я додала десь 400-500 г цукру на 2 ящика яблук.

Отримане пюре перекладаємо в ємність: в пляшку з широким горлом або у банку. Обов’язково прозору, це нам спростить слідкування за приготування оцту. В мене – пляшка скляна 10 л (вона на фото). Наповнюємо на 2/3, бо потім об‘єм збільшиться.

Обов’язково ємкість закриваємо марлею!!! Майбутній оцет має дихати на цьому етапі!!! І тримаємо на кухні не на сонці приблизно 1-2 місяці. В нас мають пройти процеси бродіння, і от коли газів більше не буде, а в ємкості ви побачите розділення на осад і рідину, ось тоді пляшку переносимо в прохолодне місце (комора, балкон) і марлю замінюємо на кришку. І забуваємо ще на 1-2-3 місяці. Оцет має набратися кислоти, пройти стадії від вина до кислючого оцту.

Як зрозуміти, що оцет готовий?
В пляшці ви побачите чітке розділення на осад і рідину. Рідина буде ставати прозорішою. Також ви можете побачити слизький згусток – це оцтова матка, що вказує на користь продукту. І треба пробувати, оцет має бути кислим та ароматним.

Останній етап – відціджуємо оцет і розливаємо у пляшки. Це все, тепер оцет у пляшках буде зберігатися довго, буде випадати осад (небагато), ви просто можете не використовувати оцет до кінця або процідити повторно.

Якщо вам здалося, що готувати оцет важко – це вам здалося 😀 всі процеси дуже розтягнуті в часі, тому щиро раджу приготувати! Не кожен рік видається настільки яблучним 😀 а домашній яблучний оцет я ще ніколи у продажу не бачила!

Куди використовувати оцет? Вам до моєї улюбленої рубрики Консервація.

Залишити відповідь

*

×
Товар додано в кошик

У кошику немає товарів.