Йдемо на шашлики: кращі маринади для усіх видів м’яса

У кожній сім‘ї – свій ідеальний маринад і свій секрет смачних шашликів.
У цій статті не тільки весь мій досвід, але й досвід моїх знайомих шеф-кухарів, друзів-іноземців і просто смачні шашлики, які я їла в гостях і умовила автора розкрити свій секрет.
Отже, найпопулярніші шашлики готують з:

    • Свинини
    • Курятини
  • Сьомги

Але не забувайте, що є ще:

    • Яловичина
    • Индичка
    • Річкова риба (білий амур, сом, осетр)
    • Морська риба (жовтохвост, скумбрія, камбала)
  • Баранина

І зовсім рідкість – це:

    • Перепілка
    • Качині грудки

Одразу скажу, що всі види риби та морепродукти не потребують маринування взагалі, але якщо дуже хочете, то достатньо оливкової олії, улюблених трав (прованські, м‘ята, чебрець, кріп або петрушка) і роздавленого зубчика часнику. 5-10 хвилин – і на мангал, наприкінці не забудьте про лимончик.
Найуніверсальніший варіант причому для всіх видів м‘яса – це маринад на основі кефіру, тану чи айрану. Кисломолочні бактерії, які містяться в цих продуктах, розм‘якшують волокна м‘яса, разом з тим, ваші шашлики вийдуть більш соковиті. Ось декілька варіантів, що можна додати до кисломолочних продуктів:

  1. Кефір+французськая горчиця+лимонний сік+білий перець свіжого помела
  2. Айран+багато ріпчастої цибулі+кінза+перець чилі+сік лайму
  3. Кефір+газована вода+розчавлений часник+петрушка+лимонний сік+цедра лимона+чорний перець свіжого помела

Звичайно, можна придумати величезну кількість різних варіантів маринадів – пишіть ваші улюблені в коментарях! Але в цій статті я хочу поділитися деякими маринадами моїх друзів із різних країн. Не у всіх нижче наведених країнах готують м‘ясо у вигляді шашликів, але суть саме у смаку маринаду:
Італія. Для курки та яловичини використовують маринад оливкова олія+базилік+горіхи (краще кедрові, але не гірше і з кеш‘ю). Інгредієнти подрібнити в блендері та перемазати шматки м‘яса.
Тайланд. Соєвий соус+дрібно натертий імбир+сік лайма+кокосова олія. Ідеально для індички, курки, свинини (кокосову олію не додавайте)
Голандія. У банку з кришкою що закручується покладіть пучок улюблених трав – шар м‘яса – знову трави+цибуля-м‘ясо-трави+цибуля і так до кінця. Кожний шар м‘яса ретельно утрамбуйте. Якщо маринуєте яловичу вирізку або курячі грудки, додайте оливкову олію. Не забудьте про сіль та перець за смаком. Банку закрийте та залиште на ніч в холодильнику.
Абхазія. Баранячий шашлик (обов‘язково на кістці) маринують в червоному вині з додаванням величезної кількості зелені та нарізаних помідорів.
Франція. Оливкова олія+біле вино+прованські трави+розмарин.

Момент, який я просто не можу випустити з уваги, це як приготувати шашлик, щоб він не був сухим, що часто буває, якщо ви готуєте від початку нежирне м‘со (куряча чи індича грудка, яловича вирізка). Одразу обмовлюся, як і більшість жінок, я довіряю жарку шашлику чоловіку, але всією підготовкою займаюсь саме я. Тому вдаюся до наступних хитрощів.
По-перше, нарізка має величезне значення. Тому я часто використовую нарізку стрічками, як у цьому рецепті, иабо ж нарізаю не для шампура, а для приготування на решітці. По-друге, я часто додаю жир в маринад: це або олія виноградної кісточки (воно не горить), або оливкову, або кокосову олії. Третій та найважливіший момент – майстерність того, хто готує, і жар.

А що ж до м‘яса?
Звичайно ж СОУСИ, і краще – домашні:
Домашній кетчуп
Томатно-м’ятна сальса
Томатний соус з базиліком
Соуси для риби
А на гарнір:
Гриби
Салати
Овочі-гриль

Я сподіваюсь, що цей сезон стане найсмачнішим!

Залишити відповідь

*

×
Product added to cart

Немає товарів у кошику.